Френските депутати обсъдиха дали да запишат правото на аборт в

...
Френските депутати обсъдиха дали да запишат правото на аборт в
Коментари Харесай

Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията

Френските депутати разискаха дали да запишат правото на аборт в конституцията, като депутати от левицата и центъра споделиха, че анулацията от Върховния съд на Съединени американски щати на значимо решение през юни демонстрира нуждата от нови стъпки , предава Ройтерс.

Жените имат законно право на аборт във Франция според закон, признат през 1974 година и обновен няколко пъти от този момент, като последната смяна през февруари уголемява достъпа до аборт до 14-тата седмица на бременността от 12.

Вписването на това право в конституцията в допълнение ще го отбрани и ще направи по-трудно анулацията му във Франция, сподели депутатът от " Непреклонна Франция " Матилд Пано.

" Целта е да се предотврати всевъзможен декаданс ", сподели Пано пред Народното събрание. " Не желаеме да даваме никакъв късмет на хора, които са враждебни към правата на абортите и контрацепцията.

Правата на аборт са по-широко признати във Франция, в сравнение с в Съединените щати или някои други страни от Европейски Съюз . Около 83% от французите са удовлетворени от обстоятелството, че абортът е легален, сподели изследване през юли, което е с 16 % повече, в сравнение с преди към 30 години. Същото изследване сподели, че 81% поддържат прибавянето на правото на аборт в конституцията.
 Ярослав Качински: Полските дами пият доста алкохол и по тази причина не раждат
Ярослав Качински: Полските дами пият доста алкохол и по тази причина не раждат

Той не показва научни доказателства за изказванията си

Депутатите ще гласоподават в четвъртък предложение, импортирано от левицата, а идната седмица и от партията на президента Еманюел Макрон, като и двете ще дадат необятна конституционна гаранция за правата на аборт.

И въпреки всичко консерваторите и крайната десница значително се опълчиха на него и мнозина биха обмислили да придадат повече тежест на закона от 1974 година

" Спрете да си играете със страховете от анулация на правата на абортите, което знаете, че е невероятно във Франция ", сподели крайнодесният народен представител Еманюел Менар.

Но даже в случай че долната камара на Народното събрание, където партията на Макрон е най-голямата партия, в действителност гласоподава едно от двете оферти тази или идната седмица, пътят към вписването на правото на аборт в конституцията няма да е елементарен.

За да се промени конституцията, законопроектът би трябвало да бъде гласуван и от Сената. Последният се управлява от десницата и предишния месец отхвърли междупартиен законопроект, ориентиран към конституционализиране на правото на аборт и контрацепция.
 Задължават дамите в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода
Задължават дамите в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Някои лекари и опозиционни политици са против
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР