Френската преса направи голяма международна сензация: твърди се, че Еманюел

...
Френската преса направи голяма международна сензация: твърди се, че Еманюел
Коментари Харесай

Защо Макрон иска да участва на среща на високо равнище на БРИКС

Френската преса направи огромна интернационална сензация: твърди се, че Еманюел Макрон безусловно желае да взе участие на идната среща на върха на БРИКС, организация, която включва и Русия. Възможно е срещата да разиска, наред с други неща, основаването на различна на $ валута. И това надалеч не е единствената причина, заради която Макрон е толкоз припрян да лети до Южна Африка.

Френският портал “Опинион ”, цитирайки неназовани източници в Елисейския замък, разгласява информация, че Макрон ще участва на августовската среща на високо ниво на БРИКС в Южна Африка. Президентът на Франция е изискал позволение да пристигна от ръководителя на страната хазаин, президента Рамафоса, с което наподобява го е изненадал, защото преди този момент нито един началник на западната страна не е участвал на срещата на БРИКС.

Защо Макрон желае да пристигна на среща на водачите на асоциация, която, както се споделя в материала на същото издание, „ ще се състезава със международния ред, управителен от американците “? В последна сметка Франция е идеално вписана в този международен ред и се счита за една от най-силните страни на Запада. А БРИКС включва и Русия, на която този Запад, в това число Франция, се опълчва на бойните полета в Украйна.

Да, има някои проблеми. Държавен дълг, инфлация, падащи действителни приходи на популацията – само че те са като неизкоренима хронична болест на западния свят: участват от години, десетилетия, постоянно някъде на назад във времето и в никакъв случай не изчезват изцяло. Да, те се лекуват мъчно, само че не убиват. Поне към този момент.

Най-общо казано, Макрон има повече от задоволително аргументи да се интересува от БРИКС, като се стартира от първата и най-естествена за един политик – желанието да бъде в течениеа. Не единствено тъй като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) сплотява страни, които съставляват съвсем половината от популацията на света и доста забележителна част от стопанската система му. Факт е, че този кръг има ясна наклонност към разширение. Имаше много молби за участие от други страни, само че в последно време към въпроса за възможното участие на Саудитска Арабия се спекулира непрекъснато.

„ Ако Саудитска Арабия се причисли към асоциацията, това освен доста ще усили тежестта и въздействието на асоциацията, само че също по този начин ще даде на страната достъп до забележителен брой стопански сътрудници. Със своите петролни газови ресурси, Саудитска Арабия може да се трансформира в основен състезател в асоциацията на енергийния пазар, която към този момент управлява надлежно 30% и 22% от международното ползване. Присъединяването на Саудитска Арабия ще ускори позицията на БРИКС като най-големия петролен и газов състезател на пазарите ”, написа списание “Модерна Дипломация ”.

Отбелязва се също, че Новата банка за развиване, основана от БРИКС и „ предопределена да се конкурира с МВФ “, ще завоюва от присъединението на Саудитска Арабия. И в изискванията на засилващо се съревнование сред Запада и БРИКС, последният ще може да играе ролята на медиатор сред двете групи.

С други думи, големи пари, вероятности, икономическо съдействие, засилено въздействие, задаващи се на хоризонта - само че основно за Саудитска Арабия и членовете на БРИКС. Просто е неясно Франция да не се опита да грабне най-малко парче от това за себе си още по-рано, изключително откакто французите обичат парите и знаят по какъв начин да считат съвършено.

Например, на 22-23 юни в парижкия замък “Броняр ” беше оповестена среща на високо ниво, отдадена на „ Новия международен финансов пакт “ - ни повече, ни по-малко, а и я провеждат по искане на президента Макрон. Ще бъдат разисквани битката със свръхзадлъжнялостта на някои страни, правилата на незабавните промени и преструктурирането на системата за икономическо съдействие сред страните.

Събитието добре демонстрира посоката на мисълта на френските управляващи – стопанската система, стопанската система и отново стопанската система. Следователно Макрон може да бъде доста заинтригуван да посети августовската среща на високо ниво на БРИКС с нейните вероятности, на първо място стопански.

Не става въпрос единствено за възможното присъединение на Саудитска Арабия, което ще бъде огромно геополитическо събитие, в случай че се случи - на срещата може да се приказва и за въвеждането на обща валута на БРИКС, която е предопределена да провокира $. Освен това въвеждането на такава валута допуска и „ основаване на единна централна банка и въпроса за нейното местонахождение “.

Поради забележителната разлика сред страните членки на БРИКС, въвеждането на единна валута повдига доста въпроси, които не са толкоз лесни за решение, само че сама по себе си тази задача не е невъзможна. Ползите от общата валута са ясни и те явно надвишават минусите. Такава валута доста ще укрепи позициите на БРИКС и ще способства за дедоларизацията, за която се приказва от дълго време.

В допълнение към отслабването на действителната позиция на $ като де факто интернационално платежно средство, валутата на БРИКС ще затрудни груповия Запад да наложи стопански наказания като средство за напън. Наблюдавайки глобите, които Съединените щати и техните съдружници отприщиха на Русия, доста страни стигнаха до заключението, че зависимостта от $ може да бъде прекомерно скъпа. И стопанската система е по този начин устроена, че в случай че има търсене за нещо, рано или късно ще се появи предложение.

Разбира се, западните икономисти единомислещо твърдят, че силата на $ е неприкосновена и даже еврото може да се цитира единствено като валута номер две, само че новата парична единица постоянно значи нови благоприятни условия. Във всеки случай БРИКС несъмнено има огромно бъдеще и не е изненадващо, че французите считат, че мостовете би трябвало да бъдат издигнати в този момент, допустимо най-скоро. Защото международната политика по някакъв метод е като трен: в случай че не го хванеш, закъсняваш.

Не бива да се подценява, че в статута на посетител Макрон може да работи както от името на своята страна, по този начин и като медиатор за други страни, чиито управляващи по някаква причина намират за неловко да желаят да бъдат позволени до срещата на БРИКС. Възможно е Владимир Путин да участва на срещата и макар обстоятелството, че Международният углавен съд е издал заповед за ареста му, южноафриканските управляващи ще съумеят да намерят решение на този проблем.

В този случай Макрон би могъл да разиска необятен кръг от въпроси с съветския президент, освен във връзка с вероятностите за разширение на БРИКС и новата валута, само че и за уреждането на спора в Украйна. А френският президент, който очевидно поставя старания да печели точки на интернационалната сцена, сигурно няма да пропусне шанса да беседва персонално с Путин, може би освен от свое име, само че и като медиатор.

Ако посланието на изданието “Опинион ” е правилно, желанието на Макрон да участва на срещата демонстрира, че той чака доста от това събитие и не има намерение да пропусне опциите, които могат да му се открият. Във всеки случай остават единствено няколко седмици до август и скоро ще забележим всичко сами.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР