Френската инфлация се е забавила допълнително през юли до най-ниското

...
Френската инфлация се е забавила допълнително през юли до най-ниското
Коментари Харесай

Френската инфлация се е забавила до 17-месечен минимум

Френската инфлация се е забавила в допълнение през юли до най-ниското си ниво от близо година и половина, което се дължи най-много на намалените разноски за електрическа енергия. Това се показва в предварителната оценка на Националния статистически институт " Инсее " (Insee), представена от ДПА.

В различен формален отчет се показва, че индустриалните цени са траяли низходящата си наклонност и през юни.

Индексът на потребителските цени е скочил с 4,3 на 100 на годишна основа през юли, което е по-бавен ритъм от записаните 4,5 на 100 през юни.

Това е най-ниската инфлация от февруари 2021 година, когато цените са се повишили с 3,6 на 100. Допълнителният спад на инфлацията се дължи на ново намаляване на годишна основа на цените на електрическата енергия и закъснение при цените на храните и индустриалните артикули, заяви статистическият институт.

На месечна основа потребителските цени са останали без смяна през юли след спад от 0,2 на 100 през юни.

Хармонизираната инфлация на Европейски Съюз се е свила нищожно до 5 на 100 по отношение на 5,3 на 100 през предходния месец. 

На месечна основа хармонизираният показател на потребителските цени не е посочил промени през юли по отношение на напредък от 0,2 на 100 през юни.

В обособен отчет статистическият институт регистрира, че промишлените индустриални цени на локалния пазар са намалели с 1,1 на 100 на месечна основа през юни след намаляване от 1,5 на 100 през май.

Низходящата наклонност през юни се дължи на спада при скъпите на минните артикули, силата и водата. 

Производствените цени на задграничния пазар са се свили с 4,5 на 100 на годишна основа през юни, а общата инфлация на индустриалните цени е намаляла до 0,9 на 100 по отношение на 3,3 на 100 през май, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР