Френската държава разстила червен килим за посещението на британския крал

...
Френската държава разстила червен килим за посещението на британския крал
Коментари Харесай

Франция посреща Чарлз Трети във Версай

Френската страна разстила червен килим за визитата на английския крал Чарлз Трети в един от най-величествените и емблематични си монументи - Версайският замък, който чества своята 400-годишнина, оповестява АП.

Тридневното посещаване на крал Чарлз и кралица Камила в Париж и Бордо, което стартира в сряда, включва грандиозна вечеря във Версай в наличието на над 150 посетители в Огледалната зала.
-->
Това се случва в миг, когато Версайският замък преди малко отвори за гости галерията, която наблюдава историята му - от неговото основаване му като скромна ловна хижа през 1623 година до основните дипломатически събития от предишния век - в това число визитите на предшествениците на Чарлз.

От кабинета на френския президент Еманюел Макрон оповестиха, че вечерята в сряда повтаря държавното посещаване на кралица Елизабет Втора през 1972 година, когато тя е била посрещната в двореца от президента Жорж Помпиду. Според канцеларията на Макрон крал Чарлз е харесал концепцията да тръгне по стъпките на майка си.

Елизабет Втора е посещавала Версайския замък и през 1958 година и 10 години преди този момент, когато към момента не е кралица.

Катрин Пегар, която е отпред на управата на Версайския замък, похвали „ безкрайната история “ на комплекса, която „ включва визити на френски деца, които идват във Версай с класовете си, както визити на кралски особи или туристи, които идват от Азия и са по-малко осведомени с историята “.

Обикновено изпълнена с безредна навалица от снимащи се туристи от целия свят, Огледалната зала ще бъде затворена за гости в сряда, с цел да се приготви за кралския прием. Все още не са предоставени детайлности за менюто, само че френското президентство съобщи, че то ще бъде опция да се показват културните и гастрономическите достижения на Франция.

Посещението на Чарлз Трети ще стане част от дългата история на двореца, започваща от крал Луи XIII, през Френската гражданска война и стигаща до съвременността, която е показана на приземния му етаж в новооткритата Галерия за историята на двореца.

Галерията разполага с 11 зали, всяка от които е тематична и значително хронологична, представяйки над 120 творби, чиято цел е да дадат на посетителите от целия свят непосредствена визия за комплицираната история на двореца. Тя сплотява неотдавна добити произведения дружно с картини и творби на изкуството, които в дълго време са останали невидими, защото са били в вместилище, както и други, които в този момент са преместени и по-добре презентирани.

Лоран Саломе, шеф на Националния музей на двореца Версай и Трианон, посочи, че изложбата включва огромен брой шедьоври. Някои произведения произлизат от първичния вид на двореца и неговите градини при великия строител Луи XIV, който взема решение да разшири ловната резиденция на татко си.

Това е „ история, основана освен от един монарх, това е и голям екип от художници - и то най-великите художници. Хубавото на безспорната монархия е, че може да събере всички най-хубави създатели на едно и също място “, акцентира Саломе.

Днес дворецът има 2300 стаи, ситуирани на повърхност от 63 154 кв. м.

Историческата изложба дава опция да се открият и любопитни елементи от живота на двореца - като някои пана от „ китайската стая “ на кралица Мария Лешчинска, брачна половинка на Луи XV, които тя частично сама е нарисувала.

В последните стаи посетителите могат да видят фамозното бюро, на което е подписан Версайският контракт от 1919 година, с който публично се поставя завършек на Първата международна война, както и фотоси и видеоархиви на държавни глави и кралски особи, почетени в двореца през XX век.

„ Идеята е също по този начин да покажем, че е налице една постепенна промяна на палата Версай, който постоянно е оставал жив през вековете, от основаването му до наши дни “, акцентира Саломе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР