Фрегатата-невидимка Адмирал Горшков“, която се присъедини към състава на руския

...
Фрегатата-невидимка Адмирал Горшков“, която се присъедини към състава на руския
Коментари Харесай

US експерти: руската невидима фрегата „Адмирал Горшков“ е далеч по-добре въоръжена от нашите кораби

Фрегатата-невидимка „ Адмирал Горшков “, която се причисли към състава на съветския ВМФ на 28 юли, превъзхожда по огнева мощност корабите на американските Военноморски сили.

Руският транспортен съд с бордови номер 417 е с по-съвършено артилерийско и ракетно въоръжение, както и с по-добра водоизместимост, написа американското издание .

На първо място изданието отбелязва размерите на кораба, построен с потреблението на стелт технология и композитни материали, с цел да е едва видим за радарите и уредите за засичане с инфрачервена светлина. Дължината на фрегатата е 135 м, ширината ѝ е 16 м, а газенето – 4,5 м. Водоизместимостта ѝ е 5400 тона. Тя може да измине 4500 морски благи с оптималната скорост 34 възела (близо 63 км/ч). В същото време водоизместимостта на американските кораби вид Freedom („ Свобода “) и Independence („ Независимост) e 2600-2800 тона.

Най-голяма паника у специалистите обаче провокира огневата мощност на съветската фрегата. „ Адмирал Горшков “ е въоръжен със 130-мм оръдеен купол, до момента в който при американските кораби калибърът на оръдието е 57 мм.

Основното стремително въоръжение на фрегатата са 16 противокорабни крилати ракети „ Оникс “ и „ Калибър “ а в някои случаи, както настояват задграничните специалисти, и хиперзвукови ракети BrahMos. Те носят елементарни бойни глави с тегло до 300 кг и дължина на полета към 350 км. Противовъздушната защита е обезпечена от комплекс „ Полимент-редут “, кадърен да изстрелва до 128 зенитни ракети от друг вид по въздушни цели. За битка с подводници фрегатата е снабдена с комплекс „ Медведка-2 “, като може да употребява и противоподводна версия на ракетите „ Калибър “.

Единственото, по което съветската фрегата отстъпва на корабите на Съединени американски щати, е авиогрупата, ситуирана на борда ѝ. Тримаранът Independence може да носи два хеликоптера SH-60 и дрон MQ-8 Fire Scout. Корабите вид Freedom разполагат с хеликоптер Seahawk и три дрона. Руската фрегата носи единствено противокорабен хеликоптер Ка-27ПЛ.

„ Адмирал Горшков “ ще служи в Северния флот. Три други фрегати от така наречен „ адмиралска серия “ по плана 22350 са в разнообразни стадии на създаване.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР