Фредерик де Клерк, който сподели Нобеловата награда за мир с

...
Фредерик де Клерк, който сподели Нобеловата награда за мир с
Коментари Харесай

Почина последният президент на апартейда в Южна Африка Фредерик де Клерк

Фредерик де Клерк, който показа Нобеловата премия за мир с Нелсън Мандела и като финален президент на апартейда в Южна Африка ръководеше края на ръководството на бялото малцинство в страната, умря на 85-годишна възрас т, съобщи " Асошиейтед прес ".

Де Клерк умря след борба с рака в дома си в Кейптаун, удостовери представител на фондация " Фредерик де Клерк ".
 Да живее
Да живее " расовата уместност "!

А за какво не българската страна да даде политическо леговище на белите фермери

Де Клерк беше спорна фигура в Южна Африка, където мнозина го упрекваха за принуждение против чернокожите южноафриканци и деятелите против апартейда по време на ръководството му, до момента в който някои бели виждаха напъните му да постави завършек на апартейда като изменничество .

Именно де Клерк в тирада пред Народното събрание на Южна Африка на 2 февруари 1990 година разгласи, че Нелсън Мандела ще бъде освободен от пандиза след 27 години. Обявлението наелектризира страна, която от десетилетия беше презряна и глобена от огромна част от света поради бруталната си система на расова дискриминация, известна като апартейд.

Със задълбочаването на изолацията на Южна Африка и утежняването на нейната в миналото солидна стопанска система, Де Клерк, който беше определен за президент единствено пет месеца по-рано, също по този начин разгласи в същата тирада премахването на възбраната за Африканския народен конгрес и други политически групи против апартейда.

Докато той говореше, няколко депутати напуснаха пленарната зала.

Девет дни по-късно Мандела излезе на независимост.

Четири години по-късно Мандела беше определен за първия негър президент на страната, откакто чернокожите южноафриканци гласоподаваха за първи път.

По това време Фредерик де Клерк и Мандела бяха удостоени с Нобеловата премия за мир през 1993 година за тяхното постоянно с напрежение съдействие за отдалечаването на Южна Африка от институционализирания расизъм към народна власт.
 Южна Африка хвърля армията за потушаване на насилието и плячкосванията
Южна Африка хвърля армията за потушаване на насилието и плячкосванията

Всички налични запасняци ще бъдат активирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР