Фрапиращ пример по отношение на неспособността на държавата да контролира

...
Фрапиращ пример по отношение на неспособността на държавата да контролира
Коментари Харесай

Пример за провала с българското гражданство срещу инвестиции - руски милионер

Фрапиращ образец във връзка с неспособността на страната да управлява така наречен " Златни визи " по Закона за българското поданство даде неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Става въпрос за опцията българско поданство да вземат непознати жители, които са вложили най-малко 1 млн. лв. в българската стопанска система.
Примерът, който дава АФК, е с съветския жител Сергей Адониев. Неговото българско поданство е отнето поради " укрита информация за неоправдателна присъда в Съединени американски щати през 1998 година по обвиняване за пране на пари, машинация и нарушение на комерсиално ембарго по отношение на трети страни ".
Български паспорт е даден на Адониев още през 2008 година, само че е лишен едвам предходната година - поради " сигнал от партньорски служби ", а АКФ също са подали сигнал. Информация за присъдата обаче има даже в Wikipedia, а от АКФ са безапелационни, че в тази ситуация службите ни не са си свършили работата цяло десетилетие.
" Всички американски правосъдни архиви са в интернет, в това число и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и инспекциите са въпрос даже не на часове, а на минути. Това обаче не е било осъществено в интервал от 10 години до започнатата от АКФ кореспонденция и следваща обява. Очакваме от отрасловата комисия в Народното събрание и изключителната комисия отговор на въпроса кой, по кое време и къде не е направил нужните инспекции както при процеса на натурализация, както и 10 години след това”, разясняват от АКФ.
Сергей Адониев е прочут съветски предприемач и човеколюбец, а списание Forbes прави оценка неговото положение през 2018 година на към 800 млн $. През предходната година той беше публично разгласен като спонсор на Ксения Собчак, която беше претендент за президент на Русия, както и като спонсор на известния в Русия вестник " Новое время ". Множество изявления и следствия в съветските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната защита от Владимир Путин. Той е един от 30-те предприемачи, канени в Кремъл от съветския президент на значими полемики по отношение на икономическата тактика на Русия. Известен е и с производството на " съветския отговор на iPhone " - мобилният телефон Yotaphone.
Според информация на АКФ Адониев ще може да обитава в Европейски Съюз и след анулацията на натурализацията, защото неговата брачна половинка и деца не престават да са с българско поданство.
Законодателни промени
По-рано през днешния ден правосъдното министерство разгласи, че ще разгласява до 30 януари за публично разискване готвени промени в Закона за българското поданство, с които да се анулира опцията " Златна виза ". Това стана след разбор, който сочел, че няма изгода за България от това и дори получени като гаранция вложения били " изчезнали ". Всичко това се случва, откакто единствено преди половин година правосъдното министерство си призна, че не реализира надзор по отношение на процеса с вложения от страна на такива " нови " български жители.
Припомняме, че преди по-малко от половин ден стана ясно за нов отчет на Европейска комисия, касаещ тъкмо процедурите по предоставяне на българско поданство. В отчета се упоменава категорично, че поради несъвършените процедури може да има пране на пари заради предоставяне на поданство на незадоволително добре тествани лица. Документът ще излезе публично обществено на следващия ден, 23 януари, а с изключение на България в него са включени още Кипър и Малта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР