Французите са по-добри в създаването на непринудени разговори от много

...
Французите са по-добри в създаването на непринудени разговори от много
Коментари Харесай

Защо французите са майстори на непринудените разговори

Французите са по-добри в основаването на непринудени диалози от доста други националности, в това число от американците, твърди съавторът на книгата  " The Bonjour Effect: The Secret Codes of French Conversation Revealed "  Джули Барлоу. 

Причината е, че те не питат индивида, с който се срещат, какво работи, споделя тя, представена от сп. Quartz. Според авторката, тематиката за работното място е скучна за французите и е " gauche " - или неуместно - да определяш себе си прекалено много с това какво работиш. 

" Те биха били афектирани (ако ги попитате за работата), мислейки че се пробвате да ги сложите в рамки ", споделя тя. " И просто не считат, че е забавно да работиш, с цел да се прехранваш. Има други неща, за които биха предпочели повече да беседват ", споделя Барлоу. 

По думите й, в случай че човек е французин или живее във Франция, с цел да разчупи леда, той може да пита в коя част от страната живее събеседникът му. Това обаче не би трябвало да се бърка с въпроса " Откъде сте? ", който подсказва, че питащият може да подозира, че индивидът против него е чужденец. Друг метод да се сътвори прелестен диалог е да се пита къде събеседникът обича да си почива. 

За разлика от французите, америкаците влагат доста в идентичността си и в специалността. В диалози те се концентрират върху работата си през цялото време и безусловно желаят да знаят с какво се занимават хората, с които беседват. Ето за какво, да вземем за пример, пенсионирането е толкоз мъчно за някои хора в Съединени американски щати, изключително за мъжете. Налага се те да си изградят цяла нова еднаквост отвън работата - развой, за който се сочи, че може да бъде по-стресиращ от бременност. 

Важното за непринудения разговор (small talk) е да се помни, че в него би трябвало да се задават познати съществени въпроси и да се приказва по общоприети тематики на учтивост, вместо да бъде източник на недоразумение. Целта не е да бъде впечатлен новият сътрудник с необикновен разсъдък. Също и би трябвало да се заобикалят всички форми на засрамване. 

Ключът е да се приказва за неща, които и двете страни са изживявали или претърпяват, като времето, последния епизод на най-хитовия сериал или друго.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР