Франция се отправя към урните за втори път в неделя,

...
Франция се отправя към урните за втори път в неделя,
Коментари Харесай

Избори във Франция: Решаващата битка между Макрон и Льо Пен

Франция се насочва към урните за повторно в неделя, с цел да гласоподава за своя предстоящ президент. Един против различен в борба за поста се изправят Еманюел Макрон - президент на страната от 14 май 2017 година насам, и Марин Льо Пен - крайнодесен политик, щерка на създателя на " Национален фронт " Жан-Мари Льо Пен.

Макрон е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след извънредно къса кариера във финансовия бранш и политиката.

Марин Льо Пен е евродепутат през 2004 година, избрана отново за втори мандат през 2009 година От 2011 година замества татко си като водач на политическата групировка, като по едно и също време започва кандидат-президентската си акция за президент на Франция.

Кандидатпрезидентският спор

На дълго чаканият ефирен спор в сряда френският президент упрекна водача на " Национален фронт " че е “зависима от Владимир Путин” и неспособна да “защити френските интереси” заради партийни заеми, взети от съветска банка, близка до Кремъл. Връзките на Льо Пен с Русия бяха съществена причина за рецензии към нея, макар обстоятелството, че тя осъди съветската инвазия в Украйна и се опита да се дистанцира от свои минали проруски изказвания. По време на дебата Льо Пен изрази своята “абсолютна взаимност и състрадание” с Украйна и жигосах съветската експанзия като “недопустима”.

Льо Пен поддържа също “стратегическото сближаване” сред НАТО и Русия. Марин Льо Пен съобщи още, че в случай че завоюва президентския избор, има намерение да изтегли Франция от обединеното военно командване на НАТО.

Освен това съперничката на Макрон посочи, че не желае излизането на страната от Европейски Съюз, а ще се стреми да го реформира от вътрешната страна.

Смяната в нейната реторика пък даде добър късмет на Макрон да я упрекна, че е трансформирала позицията си обратно на “историческите разбирания” на нейната партия за Русия. Президентът стигна до такава степен, че направи връзка сред отхвърли на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 година и триумфа ѝ в приемането на съветски заем през 2015 година

Льо Пен контраатакува и упрекна Макрон, че е " ухажвал " съветския водач и го е поканил във Франция по време на мандата му, само че Путин не пристигнал. Льо Пен упрекна Макрон, че въплъщава модела за свободна търговия на Европейски Съюз.

Прогнозите

Според анализатори процентът на въздържалите се от гласоподаване може да доближи 25-30%, изключително измежду левите гласоподаватели, които са недоволни от про-бизнес програмата на Макрон и проектите му да изтегли възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години, показва БГНЕС. През този уикенд огромна част от страната ще бъде в разгара на пролетната почивка, което усилва възможностите доста гласоподаватели да не гласоподават - и ще способства за спомагателен риск за крайния резултат.

Избирателната интензивност на първия тур беше едвам 74%, което значи, че един от всеки четирима имащи право на глас е останал у дома - група, която и двамата претенденти се стремят да стимулират.

Крайнодесният водач Жан-Люк Меленшон, който на първия тур на 10 април приключи на трето място, изрично отхвърли да призове милионите си почитатели да блокират Льо Пен, като гласоподават за някогашния капиталов банкер.

Лидерите на Германия, Португалия и Испания обаче приканиха жителите на Франция да поддържат центристкия президент.

Дебатът сред двамата противници в сряда наподобява няма да промени инерцията им в социологическите изследвания, като съгласно множеството от тях желанията да гласоподават за Макрон са 53-56% против 44-47% за Льо Пен. Това би бил доста по-близък резултат от този през 2017 година, когато същите претенденти се изправиха един против различен.
Тогава Макрон завоюва с 66% против 34% - знак за анализаторите, че напъните на Льо Пен да смекчи и " демонизира " имиджа на партията си са се отплатили измежду огромна част от гласоподавателите.

Но на гласоподавателите се чака да повлияят последните събития към Льо Пен. Органът на Европейски Съюз за битка с измамите ОЛАФ упрекна френската крайнодясна лидерка и нейни сътрудници, че са присвоили към 600 000 евро по време мандата си като евродепутати. Според отчета Льо Пен персонално е присвоила обществени средства на стойност към 137 000 евро от Народното събрание в Страсбург, когато е била евродепутат сред 2004 и 2017 година

Ако завоюва, Макрон ще бъде първият френски президент, който ще бъде избран отново след Жак Ширак през 2002 година, когато бащата на Марин льо Пен, Жан-Мари, раздруса политическата върхушка, достигайки до втория тур.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР