Франция продължава упорито да търси по света най-ценния ресурс, от

...
Франция продължава упорито да търси по света най-ценния ресурс, от
Коментари Харесай

Макрон търси начин да откъсне южните съюзници от Русия

Франция продължава настойчиво да търси по света най-ценния запас, от който зависи нейното благополучие – урана. Този път френският водач Макрон отпътува за тази цел в Централна Азия. Неговите проекти обаче са доста по-широки и са директно свързани с опитите за ограничение на опциите на Русия.

Еманюел Макрон потегля на обиколка в страните от района на Централна Азия. Освен това би трябвало да се означи, че визитата на френския президент в Казахстан и Узбекистан не е просто противоположна аудиенция на вежливост, откакто ръководителите на тези две страни посетиха Париж предходната година.

Френските управляващи – и в по-широк проект груповият Запад – имат свои лични проекти за някогашните азиатски руски републики, а Франция също има свои ползи в този район. Последните събития в друга част на света - а точно в Африка - принудиха Франция отчасти да преразгледа тактиката си и в този момент Макрон се пробва да се закрепи в Азия.

Факт е, че след военния прелом в Нигер дълготрайното съдействие сред тази африканска страна и Франция в региона на добива на уран беше застрашено. Загубила хладнокръвие, Франция заплаши с интервенция членовете на районния блок ЕКОВАС. Да се биеш самичък е неприятно, тъмно, а Африка още веднъж не е място за леки разходки.

Гледайки обаче Франция, страните от ЕКОВАС взеха решение, че и те би трябвало да бъдат рационални. Пацифизмът е благородна идея, още повече че коства доста по-малко от войната и като цяло ваденето на кестени от огъня за Макрон е някак безинтересно.

В резултат на това Франция трябваше отчасти да спре добива на уран в Африка под претекст, че против Нигер са наложени наказания, засягащи логистиката. Разбира се, Франция има запаси – и утре-вдругиден няма да свършат суровините за АЕЦ. Но при тези условия е належащо да се създаде нова тактика – каквото в действителност направиха в Париж.

За да минимизират бъдещите опасности, френските управляващи насочиха вниманието си към Монголия и подписаха дълготрайни контракти, които бяха преференциални за самите тях. Това, по този начин да се каже, е съдействие за бъдещето, с дълготрайна вероятност, тъй като уранът от Монголия няма да стартира да идва през днешния ден или на следващия ден.

Верни на традицията си да максимизират сигурността на значими за тях региони и по-специално да диверсифицират доставките на сериозно гориво, с цел да не станат подвластни от един снабдител, французите също от известно време започнаха да ухажват Казахстан и Узбекистан. Първият е международен водач в добива на уран, вторият също има обилни ресурси от тази суровина.

Не става въпрос обаче единствено за урана, който е жизненоважен за Франция с огромния брой атомни електроцентрали. Казахстан, Узбекистан и въобще целият централноазиатски район са забавни за Франция и Запада от друга позиция.

„ След като се отдалечи от политиката на Москва, Казахстан геополитически се доближава към Европейския съюз. Сега, когато Франция изпитва неуспехи в Африка, пред нея се отварят нови благоприятни условия в Централна Азия “, отбелязва някогашният френски дипломат Южен Берг в собствен материал.

Трябва да се означи, че Франция е подготвила своите благоприятни условия - да вземем за пример френската компания „ Орано “ към този момент е записана в Казахстан и създава уранови залежи взаимно с локалния „ Казатомпром “. Така ще приказваме за разширение на съществуващото съдействие.

„ Казахстан е ключът към енергийната сигурност на Франция “, означи Майкъл Левистоун, специалист от Френския институт за интернационалните връзки. „ Посещението на Макрон има за цел да потвърди, че Париж е подготвен да изведе съдействието на ново равнище “, добавя той.

Говорейки за съдействие, Франция разгласи, че е подготвена да взе участие в построяването на първата атомна електроцентрала в Казахстан, защото енергийният потенциал, който управляващите на тази страна наследиха от руската ера, към този момент не е задоволителен. А построяването на атомни електроцентрали е обвързвано с контракти за милиарди долари, извънредно печеливш бизнес, да не приказваме, че след първото взаимно строителство от този вид може да се последва и от други. В този смисъл визитата на Макрон е детайл на директна конкуренция с Русия, тъй като Москва също разгласи подготвеност да построи АЕЦ за Казахстан.

Разговорът обаче явно няма да бъде единствено за урана и построяването на атомни електроцентрали. Наскоро външните министри на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан се срещнаха с сътрудниците си от Европейския съюз. Имаше и срещи сред ръководителите на централноазиатските страни с президента на Съединени американски щати Байдън и канцлера Шолц.

Визитата на Макрон продължава тази линия на груповия Запад, ориентирана към обезсилване (или най-малко намаляване, доколкото е възможно) на въздействието на Русия измежду страни, които преди този момент обичайно се смятаха за постсъветска орбита. Това към този момент беше разисквано преди година, когато ръководителят на Узбекистан Мирзийоев дойде в Париж: Франция – и по-широко, груповият Запад – желае да изолира Русия, като завоюва на своя страна нейните азиатски съдружници.

Колкото до актуалната аудиенция на Макрон, заглавието на уеб страницата на „ Блумбърг “ също е повече от искрено: „ Макрон се появи в задния двор на Путин в търсене на уран и нови другари “. Но някогашните руски републики от Централна Азия са едни от основните съдружници на Русия, Казахстан и Киргизстан са членове на ЕАЕС и ОДКБ, а Таджикистан е единствено член на ОДКБ. За пълноценно другарство, съгласно създателя на материала, е належащо централноазиатските страни „ да преодолеят зависимостта си от Русия “.

„ Както допускат френските управляващи “, написа още създателят, „ спорът в Украйна е засегнал от дълго време откритите връзки в района, което основава нови благоприятни условия за Запада “. Въпреки това той е заставен да признае, не без страдание, че Франция и Европа не са единствените в този подтекст, които са заинтригувани от подсилване на въздействието си в района.

„ Китай уголемява въздействието си посредством инфраструктурния план на Си Цзинпин „ Един пяс, веднъж “, Съединените щати се пробват да засилят политическото си въздействие, а Европейският съюз би желал районът да стане част от търговски и енергиен кулоар, който ще минава през Кавказ до Европа, заобикаляйки Русия.

Така уранът, от който Франция и нейните атомни електроцентрали в действителност се нуждаят, се оказва локална цел на визитата на френския президент. Докато дълготрайна цел, за която се приказва напълно намерено, е обвързвана с привличането на съветски съдружници в района, както и изолирането на Русия.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР