Франция, Италия и Дания предоставят първоначална подкрепа за британския план

...
Франция, Италия и Дания предоставят първоначална подкрепа за британския план
Коментари Харесай

Великобритания е близо до европейска подкрепа за мисия в Ормуз

Франция, Италия и Дания дават първична поддръжка за английския проект за европейска военноморска задача, която да обезпечи безвредно мореплаване през Ормузкия проток, препоръчано след завземането на танкери от Иран, обявиха трима висши дипломати от Европейски Съюз, представени от " Ройтерс ".

Предпазливата поддръжка на среща на пратеници на Европейски Съюз в Брюксел контрастира внезапно с хладната реакция, показана от европейските съдружници на сходен американски апел, насочен за първи път от НАТО в края на юни, когато страните се притесняваха, че ще влошат напрежението сред Съединени американски щати и Иран.

По-рано, Съединени американски щати приветстваха Англия поради задържането на танкера на Иран в Гибралтар. Това съобщи при започване на юли съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

" Искането на Англия, а не на Вашингтон, улеснява европейците да се обединят към това ", съобщи върховен посланик от Европейски Съюз. " Свободата на корабоплаването е от значително значение, това е друго от американската акция за оптимален напън върху Иран. "

Англия тества концепцията пред висши дипломати на Европейски Съюз на среща в Брюксел, като съобщи, че няма да ангажира директно Европейския съюз, НАТО или Съединени американски щати, разясняват дипломатите.

Това е първото публично европейско съвещание, откогато английският външен министър Джереми Хънт очерта проектите на Народното събрание, с цел да отбрани пролива, през който минава една пета от международния нефт.

Британското външно министерство и представители на защитата също разискаха допустима задача, която евентуално може да включва освен кораби, само че и самолети, с техните италиански, испански, френски и немски сътрудници.

Високопоставен немски посланик в Берлин съобщи, че външният министър Хайко Маас е в непосредствен контакт с английските и френските си сътрудници Хънт и Жан-Ив Льо Дриан, с цел да " допринесат за сигурността " в Персийския залив, в това число за морска сигурност.

Холандия също прави оценка английското предложение, а испански представител разяснява, че Мадрид е провел диалози с Лондон и изследва концепцията.

Иран отхвърля концепцията и декларира, че задграничните сили би трябвало да оставят защитата на Техеран и другите в района. Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак изнасят по-голямата част от суровината си през пролива.

Въпреки американския апел за отбрана на жизненоважният транспортен кулоар, американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати заплащат за маршрут, който не употребява толкоз, колкото в предишното.

" Не ни е нужно. Станахме експортьор ", разяснява той във Вашингтон, като се базира на растящия експорт на Съединени американски щати. " Ние сме тези, които защитаваха. Никога не получихме обезщетение за това ", добави Тръмп, предлагайки Китай и Япония да създадат повече.

Предвид проектите на Англия да напусне Европейски Съюз, задачата ще се стреми да бъде по-свободна коалиция от тази на анти-пиратската военноморска задача Аталанта, край крайбрежията на Сомалия, и може да включва страни отвън Европейски Съюз като Норвегия.

Китай има военна база в Джибути, макар че не е имало полемика за включване на Пекин, изясняват дипломати.

Англия има за цел да организира спомагателни срещи със страните от Европейски Съюз, в това число Стокхолм, декларират дипломатите, до момента в който на срещата на Европейски Съюз в Брюксел Полша и Германия също демонстрират интерес.

Мисията може да е със взаимно френско-британско командване, изяснява един от пратениците. Англия разполага с военноморска база в Оман, а Франция - в Обединените арабски емирства.

Всяка задача към момента се нуждае от утвърждение от парламентите в някои страни от Европейски Съюз, допълват дипломати.

Всяка бъдеща задача ще патрулира и ще управлява напъните за наблюдаване, ще ескортира търговски кораби и ще се координира с военни кораби в региона. Всяка мощ ще би трябвало да работи със Съединени американски щати, преобладаващата военна мощ в света.

" Все още има въпроси: доколко би трябвало да използваме американска помощ? Трябва да приказваме и с тях ", разяснява посланик.

Искането на Съединени американски щати за интернационална задача за отбрана на корабоплаването, по време на среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел на 27 юни получи неодобрението на Франция и Германия. Те се тормозят, че боен съюз, воден от Съединени американски щати, ще бъде замесен в възможна борба с Иран. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР