Франсоа Амер от Парижката обсерватория и френско-китайският му екип стигнаха

...
Франсоа Амер от Парижката обсерватория и френско-китайският му екип стигнаха
Коментари Харесай

Андромеда се образувала от ”неотдавнашен” сблъсък

Франсоа Амер от Парижката обсерватория и френско-китайският му екип стигнаха до този извод, обработвайки повече от тераоктет (1024 гигабайта) данни, равняващи се на два милиона фотоси с размер 500 килооктета.

"С моделиране, осъществено с най-мощните изчислителни средства във Франция ", учените наблюдаваха траекториите на две галактики и откриха, че те са се пресекли преди 1,8 до 3 милиарда години.

От този конфликт се е родила Андромеда, вселена с форма на диск. Това е станало в ера, когато Земята към този момент е съществувала.

Галактиката Андромеда в този момент е на 2,5 милиона светлинни години (една светлинна година е равна на 9460 милиарда км). Тя е най-далечният галактически обект, забележим с невъоръжено око.

Предишно проучване сподели съществена разлика сред Андромеда и Млечния път. В гигантския диск на Андромеда всички звезди на повече от два милиарди години се движат изменчиво, до момента в който в Млечния път всички звезди се въртят към центъра на галактиката.

Според френско-китайския екип единствено "неотдавнашен " конфликт може да изясни придвижването на звездите на Андромеда.

Други проучвания пресметнаха, че Андромеда ще се сблъска с нашата вселена, само че чак след четири милиарда години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР