Фотоизложбата Бащино огнище“, представена в софийската градина Кристал“ между 16

...
Фотоизложбата Бащино огнище“, представена в софийската градина Кристал“ между 16
Коментари Харесай

Тайнството на българските обичаи

Фотоизложбата „ Бащино огнище “, показана в софийската градина „ Кристал “ сред 16 и 30 октомври 2023 година, демонстрира нашенски традиции през обектива на фотографа на Списание 8 Добрин Кашавелов. Чрез нея желаеме да възродим позабравената ни самородност и изконни добродетели, да извикаме свидния спомен за връзката ни със земята, рода, дома, да напомним, че има с какво да се гордеем и какво да ни сплотява в тези смутни времена. Вярваме, че това е изключително нужно на днешния забързан градски човек, който от ден на ден се откъсва от корените си и залита по непознатото, а своето е не запомнил да тачи.

През миналите месеци посетихме пет места в татковината ни, с цел да ви разходим с облици и думи из познати и позабравени родни традиции, предания, истории, обреди, които ни припомниха силата и загадъчността на българския дух. Представяме ви тук определени фрагменти от тях.

Като писано яйце!

Търкулна се яйцето на любознанието и екипът ни първо се озова във Велинград. В Списание 8, бр. 4/2023 година ви разказахме за писаните великденски яйца, поради които животът в града притихва около празника и дава изява на обичая. В Историческия музей се намира най-голямата галерия на писани яйца у нас и се съхранява събраното познание за този предисторически поминък. А тук той се пази жив от Даниела Цопанова и децата, които посещават нейната креативна работилница. 
◄►

На попрелка в Брезница

В пиринското село Брезница също ни одобриха като свои и отвориха сърцата си за нас, с цел да станем част от техния несравним свят. Поканиха ни на брезнишка седянка или попрелка, както я назовават тук – един пропуснат към този момент бит, оживял като че ли по знамение в този край макар безбройните изкушения на световната епоха. Как наподобява тя вижте в фотосите, събрали пъстротата и пълнотата на живото човешко другарство, а останалото четете в Списание 8, бр. 5/2023 година

◄►

Огън във водата

През юни посрещнахме най-силния ден от годината – Еньовден. Тогава наричанията за идните дни най-силно хващат, а прекарването е като сън в парадайса, в магичната река на който се потопихме, водени от билкаря Светослав Чешмеджиев и красивата наречница Калина Андреева. За празника, събрал най-големите обредни тайнства и голяма респект към силите на природата, ви разказахме в Списание 8, бр. 7/2023 година

◄►

Укротяване на естествените стихии

На 19 юли, ден преди празника на св. оракул Илия, пътят ни води в село Горни Вадин, ситуирано в живописна околност до самия бряг на Дунава, близо до Оряхово. Присъствахме на един остарял бит, който се среща у нас, при съседите ни в Източна Сърбия и в подунавските елементи на Румъния. За обичая Герман, едно самобитно „ заравяне “, при което посредством недоволство се измолва милостта на силите, с цел да прекратят продължителна суша или да спрат унищожителна стихия или градушка, може да прочетете в Списание 8, бр. 9/2023 година

◄►

Месене на богородични хлябове

В националната ни памет хлябът е не просто храна на трапезата, а венец на земеделския труд, кондензиран със символно значение, който постоянно е бил обект на респект. В Кюстендилското село Раждавица още сътворяват чудото на обредния самун и го споделят за „ празника на празниците “ – Голяма Богородица. Повече за тайнството по замесването и изпичането на обредните питки четете в бр. 10/2023 година на Списание 8.
◄►

Проектът „ Бащино огнище “ се извършва от Списание 8 в съдействие с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се финансира по стратегия „ Култура “ на Столичната община за 2023 година Медийни сътрудници са телевизия ТВ1 и платформата Village Life.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР