Фотоизложбата Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в

...
Фотоизложбата Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в
Коментари Харесай

Дипломати от Гърция и Турция откриха изложбата Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив

Фотоизложбата " Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив “ в Цар-Симеоновата градина стана мотив за среща на дипломати и общественици от Гърция, Турция и България. Проявата е част от плана " Балкански спектакъл на сенките в Пловдив “ на Сдружение " АртеВизия “ с финансовата поддръжка на Община Пловдив.

За формалното разкриване в града под тепетата пристигнаха секретарят на Посолството на  Гърция в България Константинос Фасулис, завеждащият Бюро " Публична дипломация “ Наталия Стенимахити, вицеконсулите на Генералното консулство на Турция в Пловдив Халит Таръ и Айше Саваш.

Думи на другарство, реципрочност, добросъседство и почит към културите на балканските нации прозвучаха от страна на господин Фасулис и господин Таръ.

Много страст за присъстващите донесоха и думите на ръководителя на Гръцко-българското съдружие " Аристотел - културен мост “ Янис Лиолиос.

" Поздравявам уредниците от " АртеВизия “ и Община Пловдив за тази прелестна самодейност. Нашето съдружие " Аристотел “, не е нищо повече от това, което разказва името на организацията " Културен мост сред България и Гърция “. Не се познаваме на Балканите задоволително, а колкото повече се познаваме толкоз повече генерираме мир, любов, развиване, напредък. Това е нашата задача, несъмнено това е и посланието на тази галерия. Само че е по-мащабна и по-голяма, защото се включва и трета динамичност - огромната турска просвета, Родината на Театъра на сенките, показа господин Лиолиос. И още - " Турският Карагьоз и гръцкият Карагьозис в Пловдив, в центъра на България! Какво голямо почитание от страна на България към съседите “, благодари на уредниците той.

Спонтанно прозвуча и рефрен от гръцката ария на композитора Дионисис Савопулос, чиито корени са от тогавашния Филипопол и сегашен Пловдив.

Откриването на изложбата " Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив “ бе украсено и от осъществявания на надарените деца от Къща за музикални магии " Дивизи “.

Експозицията може да бъде забелязана от пловдивчани и посетители на града до края на месец май в Цар-Симеоновата градина.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР