Формула 1 е едно от любимите места, където можете да

...
Формула 1 е едно от любимите места, където можете да
Коментари Харесай

Как BMW създадоха най-мощния двигател във Формула 1 – Бърни Екълстоун е виновен

Формула 1 е едно от обичаните места, където можете да откриете допустимо най-оригиналните измами. Правилата са нещо като законите в „ Матрицата “, знаете, че съществуват, само че вместо да се съблюдават, първата работа ще е да се открие пробив в тях, с цел да може да се доближи до една по-красива операция. Ще открием, че в годините Renault-Williams, McLaren, Mercedes и даже BMW са успявали да открият метод да дадат софтуерното преимущество на своите водачи. Днес обстановката е малко по-технологична и малко по-свирепа, само че в предишното всичко е разрешено, в случай че болидът умерено може да се подреди в спортната групировка преди старта.

Мнозина в действителност показват своя талант, прикривайки тракшън контрол-а на своите болиди в софтуера на скоростната кутия или ABS системата някъде другаде. 80-те години на Формула 1 са известни с много истински решения, само че до момента в който някои тимове се тормозят да употребяват новата технология, други гребат с цялостни шепи от извора. В този интервал има един тим, който на драго сърце ще даде зелена светлина на инженерите от BMW да вършат каквото си желаят. Това не е довело до нищо хубаво през въпросния век, само че когато приказваме за автомобилни надпревари, чиновниците на баварските моторни фабрики са подготвени когато и да е да подсигуряват майсторство в основаването на рецепта за главоболия. Не би трябвало да се изненадваме от техните хрумвания, когато за първи път се появява McLaren F1 – най-бързата стокова кола на 90-те години, моторът е подложен за тест в BMW E34 M5 комби.

Моделът в никакъв случай не е пуснат в продажба, само че инженерите трябвали да могат да го тестват в придвижване и се оказва, че единствено кошът на комбито може да събере голямото V-12 6.1-литрово сърце. Въпросната машина в никакъв случай не е пусната в продажба – аргументите са обясними, само че BMW пази модела в своя музей, с цел да го демонстрира на поколенията. Както обаче към този момент споделихме, историята тук е фокусирана най-вече към Формула 1. След като BMW получават поръчка за направата на мотор за Формула 1, конкуренцията освен е жестока, само че и се изисква време за основаването и тестването на мотор. Да не приказваме, че една такава разработка може да коства милиони долари и в никакъв случай няма задоволително време за основаването на идеален мотор. Ето за какво и инженерите вземат решение да не помнят плановете от нулата и да се спрат на мотор, който се е потвърдил във времето.

Не е належащо и да търсят подобен мотор, откакто именития M10 е на въоръжение от 60-те години на предишния век и през последните 20-на се потвърждава като едно от най-хубавите решения за компанията. Ако опитът бъде сполучлив, BMW ще могат да подсигуряват на своите клиенти изключителна издръжливост и проява на качество на заводските елементи, които се оферират в магазина. По-същото време ще открием, че и Citroen имат такава концепция за техните рали коли, само че за разлика от немските си сътрудници, французите нямат толкоз доста средства. Има един проблем, когато се употребява по-сериозно гориво с високо октаново число, износването се покачва фрапантно. Повечето скоростни кутии ще генерират мощ до 11 000 оборота в минута, преди да се влезе в алената сериозна зона.

Правилата изискват и несъмнено тегло на мотора, затова листът с условия за немците е прекомерно огромен. При такава работа на мотор, температурата може самоуверено да изкриви цилиндрите и даже да стопи двигателния блок. Ето за какво и множеството мотори в това съревнование се изливат в специфични фабрики и до момента в който през днешния ден алуминият се оказва водещ детайл, в предишното тъкмо кованото желязо ще се окаже на практика постоянно. Когато изборът от мотори е сведен до M10, баварците вземат решение да подхващат и още малко стъпки в закаляването. На хартия това е мотор, който съумява да доближи към 160 000 километра без никакви ограничавания. По това време моторите към този момент са съумели да се закалят в допълнение и умерено ще устоят на по-нататъшно дразнене.

Заводът бързо изисква всички върнати лизингови и служебни коли да се разделят със своите железни сърца и да се изпратят в спортната дивизия. Всеки един мотор с добра сервизна история и някакви отстранени проблеми, може да бъде подготвен да даде живота си за демонстриране на най-дивите спортни фантазии. След като BMW получава толкоз скъпата си пратка, двигателният блок – единствено той ще е нужен за Формула 1, се изкарва на горещина и мраз, с цел да се закали в допълнение. Суровият немски климат ще помогне на желязото да се закали в допълнение и да издържи на стресово натоварване, както и да се балансира самичък. Легендата споделя, че тоалетните в завода били неразрешени, в случай че се употребяват по дребна потребност. Всеки един чиновник е трябвало да върви до огромното поле с двигателни блокове и да пикае по тях.

Теорията за този развой е, че в умерена киселинност, желязото може да стане още по-люто. Не завиждаме на конструкторите по-късно, само че в името на положителната реклама, всичко е допустимо. Да не забравяме, че в предишното някои от най-здравите мечове носят по себе си следите на мощен ковашки чук и урина, която най-вероятно е предоставяна за изстудяване. С помощта на малко повече самообладание, както и празен чек като инвестиция, инженерите в действителност са подготвени със своето предложение. И в случай че не сте осведомени,  BMW M12/M13 ще се счита за един от най-великите мотори, които в миналото са взели участие в това съревнование. Той може да се открие при тимове като Bennetton, Brabham и Arrows. Кубатурата е толкоз скромна, че човек би могъл да се замисли дали не може да излезе с персоналния си автомобил на пистата. Въпросният мотор е единствено 1.5 литра, само че за сметка на това разполага с спомагателни спортни елементи и толкоз свирепо турбо, че крайната мощ е към 1500 конски сили.

Някои от инженерите по това време ще настояват, че същият е по-скоро към 1900 конски сили, само че DYNO пробата отчитал единствено 1500 конски сили. Логично е да се досетим, че един подобен мотор няма доста дълъг живот, без значение какъв брой охладителни радиатора и интеркулери се инсталират. Огромният стрес рано или късно ще го стопи, както се и случва, само че има една доста значима детайлност – BMW го настройват да издържи едно съревнование, една подготовка или една подготовка. Спомняте си, че поръчката е за мотори от всички върнати и остарели лизингови коли, които могат да се намерят. Веднага след края на надпреварата, стопената отломка се вади и се инсталира нова. Никой даже не се занимава с напасване и други спомагателни технологии, новият мотор трябвало единствено да се свърже към съединителя и по-късно да се свърже с бензинопроводите и изпускателната система – това била детската игра. Човекът, на който би трябвало да се благодари за този хубав авто опит е Бърни Екълстоун, който по това време е шеф на тима Brabham през 1982 година

Неговият усет го изпраща при баварците с една молба – да построят мотор, който да санкционира конкуренцията, както в никакъв случай до момента. Оригинално, въпросното железно сърце създава едвам 80 конски сили. В композиция със спортно гориво, по-добра скоростна кутия и турбина от транспортен съд, мощността скача стремглаво. Самата турбина инжектира свежия въздух за горене до 80 атмосфери – някои от общоприетите спортни коли могат да се похвалят до едвам 1-2 атмосфери, освен това в най-хубавия случай.

Легендата споделя, че турбината била колкото самия мотор и не се съмняваме въобще в думите на конструкторите. И с толкоз доста огнева мощност, не остава нищо друго за Герхард Бергер, с изключение на да прекоси правата на Монца, демонстрирайки свирепата мощ пред радарите, които ще подскажат на публицисти и фенове, че 4-цилиндров мотор е съумял да развие скорост от 351.22 км/ч. Едва през 2016 година г-н  Ботас ще успее да счупи върха със скорост от 372.5 км/ч.

И до момента в който сезоните не престават да се редят един след различен, съперниците като Ferrari и Renault употребяват V-6 мотори с би-турбо. Двигателят на BMW продължава да е малко по-прост, само че в същото време е с надалеч по-малки размери, това разрешава въздействие върху тялото на болида, по-добра динамичност и систематизиране на тежестта. Нелсън Пике съумява да грабне две шампионски трофеи, само че по-голямата част от проблемите идват при конструкторите, където Brabham не съумява да вземе трофей. Разбира се, немското сърце в никакъв случай не употребява своята цялостна огнева мощност. На квалификациите моторът ще употребява всичко –  1280 конски сили, с цел да може въпреки всичко да приключи няколко обиколки.

След надпреварата немците вадят остарелия мотор и поставят нов, този път модифициран и укротен до 850 конски сили – повече от задоволително за едно положително съревнование, което подсигурява непоклатимост и мощ за конкуренция. Алан Прост по този начин и не схваща каква е тайната, само че съумява единствено да гледа конкуренцията пред себе си. Има и още една доста дребна загадка, която ще ни потвърди, че BMW нямат никакви ограничавания, когато става въпрос за победа. Не е загадка за никого, че Renault първи показват турбинирания мотор на пазара. Той в действителност е изключително бърз, само че за изненада на мнозина – употребява извънредно доста гориво. Когато Бърни търси баварските другари за помощ, те оферират една нова концепция, а и тогава Формула 1 към този момент позволява още веднъж зареждането в бокса.

Правилото е обикновено – всеки тим има правото да употребява октановото число, което може да се откри в бензиновата колонка на определена на инцидентен принцип бензиностанция. Докато немците мислят по какъв начин да подобрят горивото в кръвта си, някой от тях се сещат, че имат една цяла армада от химици във Винтершал – дъщерна компания на BASF. Тук обаче идват и някои от по-странните изказвания, които вършат сантиментална цялата връзка с BASF и компания. На първо място Пол Роше ще твърди, че компанията е съумяла да получи гориво – един хубав химически коктейл на Луфтвафе от 40-те години на предишния век, което умерено можело да отговори на настояванията на екипа. На друго изявление от 2013 година се твърди същото от различен член на екипа Чарли Уитинг, който вижда подобряването на системата.

Ако попитате хората от BASF, те най-вероятно ще кажат истината, в случай че вземете общоприетоо гориво и добавите някои по-екзотични химикали – в този случай изборът стопира на ароматини хидрокарбони, моторът ще полудее от наслада и умерено ще ръмжи до 11 000 оборота, преди да се самоубие от натоварването. Защо BASF пази и въобще създава такова гориво? След като Германия постанова ембарго на горивото и не разрешава на всеки един гражданин да се качи в автомобила си и да отиде на работа, фирмите създават заместители. В този случай взимат хидрокарбонни течности, които се откриват в мините и по-късно създават синтетично гориво. Същото е потентно, само че от време на време има потребност от още малко укрепване, ето за какво учените ще прибавят метанол и бензен – да не се бърка с бензин – и вероятно щипка толуон, с цел да увеличи октановото число. Горивните добавки са създадени от AutoUnion – по-късно може да бъде прочут като VW Group – и Mercedes-Benz още през 1934 година Тогава се употребява ацетон и нитробензен.

Това ни кара да се замислим дали въобще в миналото служащ от 80-те години в BASF е решил да разчисти склада и да натовари няколко варела за спортната дивизия на BMW. По това време всяка една немска компания има задоволително знания в химията на горенето. През 1983 година Ferrari и Renault също ще се извърнат към другари за помощ Elf и Agip ще имат доста положителни отговори по тематиката. Въпреки митингите, че разпоредбите се нарушават, Нелсън Пике съумява да победи Прост и няма никакви угризения по тематиката. Чарли Уитинг в никакъв случай не споделя какво има в това гориво, само че до последния си ден ще се забавлява с историите. Поне е безапелационен, че в него има доста чаровни вещества, само че тайната към този момент е отнесена в гроба. Поне разбираме на какво са способни немските инженери, когато би трябвало да основат конкурентна машина на пистата. И откакто най-вероятно ще има още един въпрос по тематиката, дано го зададем, преди да сте го помислили. Вашият 1.6 литров мотор на BMW в този момент няма нищо общо с мотора във Формула 1 – не е належащо да карате безразсъдно, с цел да върнете спортно кредо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР