Форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи

...
Форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи
Коментари Харесай

Росен Желязков: Проектокабинетът на ГЕРБ-СДС ще стане ясен след края на консултациите при президента

Форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи след края на консултациите на президента Румен Радев с парламентарно показаните партии. Това съобщи в " Още от деня " заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той предвижда, че към края на седмицата ще има изясненост и за формата, и за посоката.

" В това Народно заседание не може да има общ политически знаменател и всяко гласоподаване ще бъде ad hok - ще има такива, които ни разграничават и такива, които ни сближават и това е огромното предизвикателство - да се усеща пулса на oеня и провокациите. Защо подобен да не бъде и формата на едно бъдещо държавно управление? Форматът ще зависи от съответните ползи и упования на българите. Първото, което може да ни сплоти и за бюджета ", разяснява той.

Желязков удостовери, че ГЕРБ-СДС поддържа предлагането на " Българска социалистическа партия за България " за връщане на хартиената бюлетина, както и даването на военна помощ за Украйна, за което се оповестиха от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Преди да бъде взето дефинитивно решение за помощта за Украйна, въпросът би трябвало да бъде разискван на взаимно съвещание на комисиите по защита и външни работи като се отчетат рисковете пред страната, нашите военни потребности и потенциали и ясната ни позиция в спора, добави той.

ГЕРБ-СДС ще предложи съразмерно систематизиране на управленията на непрекъснатите комисии в Народното събрание съгласно числеността на депутатите и паритетен принцип при избрани комисии. Разговорите за това предстоят на следващия ден. Желязков увери, че от парламентарната му група не държат да оглавят всички " значими " комисии.

" Всяка една от комисиите сме подготвени, след диалози във връзка с политики, да бъде споделена отговорността с сътрудниците в Народното събрание, в това число и с градивната съпротива ", добави той.

В " Още от деня " Росен Желязков дефинира декларацията, направена от контактната група като изпълнена с позитивизъм и планове за " вдъхване на живот " на 48-ото Народно заседание и образуване на кабинет.

" Навярно без ГЕРБ може да се сформира кабинет, само че без ГЕРБ не може да има конституционно болшинство и не могат да се вземат всички тези значими решения. Няма по какъв начин да се прави каквато и да е промяна без консенсус. Реформа принудително в никакъв случай не е успявала ", добави той.

Росен Желязков дефинира проектодекларацията, направена от контактната група, като позитивна с готовност да " вдъхне живот " на 48-ия парламент и да се сформира държавно управление, за което ГЕРБ-СДС ще постави старания.

На изказванията на " Продължаваме промяната ", че изборът на Вежди Рашидов отпред на Народното събрание е фасада, зад която ще ръководят фигури от ГЕРБ, Желязков отговори по този начин:

" Бих бил деликатен със мощните думи, тъй като хората са споделили - " Казана дума, хвърлен камък! ". Не може с достолепието на най-възрастния член на Народното събрание да се подхожда толкоз лековато, даже с метафори, от които боли. В правилникът ще бъдат ясно написани отговорностите и отговорностите, съгласно правилата на съвместен надзор и баланс. Това по-скоро има за цел да сътвори чувство за твърдяна фасадност и задкулисност. Уверявам ви, че няма никакви сламени хора, изключително в лицето на ръководителя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР