Форматът е организиран в рамките на календара на Българското председателство

...
Форматът е организиран в рамките на календара на Българското председателство
Коментари Харесай

Вътрешните министри на България и Турция обмениха опит за граничния контрол

Форматът е проведен в границите на календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз от посолството на България в Анкара и Делегацията на Европейски Съюз в турската столица.

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз се организира конференция на тематика „ Гранична сигурност и съдействие “ в Одрин. В нея вземат участие министър Валентин Радев и турският му сътрудник Сюлейман Сойлу, председателството на Европейска комисия в Анкара, българският дипломат в Анкара Надежда Нейнски, управителни чиновници на ФРОНТЕКС.

В българската делегация бяха включени и основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл.комисар Младен Маринов и шефът на Групово дело „ Гранична полиция “ гл.комисар Светлан Кичиков. Целта на конференцията е да се направи общ обзор на положителното съдействие в региона на граничния надзор и да се очертаят сфери и области, които могат да бъдат усъвършенствани. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Миграционният феномен и методите за справяне с провокациите в другите му аспекти – обществени, стопански и най-много свързани със сигурността и рисковете от тероризъм, бяха акцентите в поздравленията на министър Сойлу към участниците в конференцията. Глобалните проблеми изискват световни решения, към този момент няма дребни и огромни – има стратегически страни, които играят основна роля за решаването им, акцентира турският вътрешен министър. Той отдели особено внимание на постигнатото Споразумение сред Европейски Съюз и Турция, с помощта на което броят на незаконните мигранти бе сензитивно понижен.Според него са нужни спомагателни старания от страна на Европа за реализиране на още по-тясно съдействие в тази област.

Министър Валентин Радев благодари на турската страна за положените старания в опазването на една от най-чувствителната граница на Европа и добави, че тези старания са оценени високо. Българският вътрешен министър уточни, че съдействието както на сухопътна, по този начин и на морска граница, е извънредно положително. С болежка построихме инженерното оборудване на границата, тъй като ние сме другарски страни, само че това беше методът да се оправим с миграционната вълна, добави министър Радев.

Той увери, че непрекъснато на европейско равнище България акцентира положителните връзки сред нашите две страни, като се стартира от разговора сред премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган и се стигне до службите по защита на границата, с които работим чудесно.

Министър Радев още веднъж напомни визията на българската страна, че заплахата би трябвало да бъде спряна там, където се поражда /в Афганистан, Сирия или другаде/, а не по-късно да се борим с следствията, и акцентира, че Европа към този момент узрява за това.

Той благодари сърдечно на представителите на Европейската организация за гранична и брегова защита /ФРОНТЕКС/ за оказаната помощ и съдействие по подсилване на граничната сигурност. ФРОНТЕКС и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево ще играят все по-ключова роля за граничната сигурност на Европа, добави представителят на Европейската организация и като добър образец за съдействие и професионализъм в реализиране на бърз продан на информация той уточни построеният и работещ тристранен контактен център на граничния пункт.

Посланик Нейнски напомни, че един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е усилването на сигурността и контрола на границите. Участниците в конференцията подчертаха, че трафикът и противозаконната контрабанда на артикули и хора, противодействието против тероризма и проведената престъпност не е по силите на една страна. В този смисъл са нужни обединени старания за общата сигурност и непоклатимост.

В рамките на конференцията се организира и двустранна среща сред министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Двамата разискаха тематики от съвместен интерес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР