Фондовите борси на Стария континент отхвърлиха призивите да скъсят работния

...
Фондовите борси на Стария континент отхвърлиха призивите да скъсят работния
Коментари Харесай

Европейските борси не искат по-къс работен ден

Фондовите тържища на Стария континент отхвърлиха апелите да съкратят работния си ден и по този начин парираха претенциите и изказванията на мениджърите на фондове и на банкерите, че дългото работно време е излишно и нездравословно. Решението на Федерацията на европейските борси за скъпи бумаги (FESE), която съставлява районните тържища, бе огласено откакто "Юронекст " и лондонската LSE завършиха консултациите с клиентите си по тематиката.

Фондовите пазари в Европа работят по осем часа и половина, с цел да обзет част от комерсиалните сесии в Азия и в Съединени американски щати - много по-продължително, в сравнение с в Ню Йорк, където работният ден е шест часа и половина, или в Токио, където той трае шест часа.

Мениджъри на фондове, работещите в банки и първичните брокери лобират повече от шест месеца за съкращаване на работното време и в "двата му края "- когато "излиза " Азия и когато "влиза " Ню Йорк. Мотивите им са, че по-продължителната работа не оказва помощ изключително на пазарната ликвидност, утежнява менталното здраве и отблъсква работещите родители. Нещо повече, по-малкото работни часове биха могли да усилят комерсиалния оборот с скъпи бумаги и да оказват помощ на вложителите да завършват едрите покупко-продажби в границите на работния ден, а не по време на "паническите " аукциони в неговия край.

Позицията на генералния секретар на FESE - Райнер Рийс - обаче е, че сегашната система "отговаря на задачите и една смяна ще нанесе провали върху европейския пазар ". Дискусиите за по-къс работен ден са "до огромна степен съсредоточени във Англия " и "не се споделят в същата степен в Европа ". FESE се притеснява, че лимитираното работно време ще облагодетелства търговията на различни и едва контролирани платформи, които няма да са обвързани с смяната. А вложителите няма да получат по-добри и по-прозрачни цени. Господин Рийс пък добавя, че "начинът на живот се трансформира и хората желаят да търгуват преди и след работа ".

FESE огласи позицията си на 1 юли - ден откакто тържището "Юронекст ", което ръководи първичните борсови сегменти в Париж,в Амстердам, в Дъблин, в Брюксел, в Лисабон и Осло, завърши пазарните си съвещания. И откакто на 30 юни Асоциацията на финансовите пазари в Европа (AFME), представляваща банки и вложители, и Инвестиционната асоциация - говореща от името на мениджърите на активи - приканиха за седемчасов работен ден, който да стартира в 10 ч. или в 10.30 ч. централноевропейско време. Защото по-дългите часове работа "са остарели ".

Лондонската фондова борса LSE, която е притежател и на тържището в Милано, още не е взела дефинитивно решение за часовете, в които ще търгува, макар че множеството й клиенти, главно капиталови мениджъри, банки и брокери, предпочитали по-къс работен ден. Мнозинството от участниците в допитването на LSE предпочитали търговията да се осъщетвява сред 9 ч. и 16 ч., само че измененията да се хармонизират с работната процедура на другите европейски тържища и платформи.

Германската "Дойче бьорзе " и испанската ВМЕ са твърдо срещу смяната на часовете на търговия. NASDAQ, която управлява седем тържища за търговия на акции в Скандинавския и Балтийския райони, също разгласи на 1 юли, че по-късото работно време е "подвеждащо, изключително в интервали на високи пазарни съмнения и пазарна неустановеност, когато всички вложители, в това число и частните, се нуждаят от достъп до капитал ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР