Фондация „Градивност“ е организация в обществена полза, създадена през 2014

...
Фондация „Градивност“ е организация в обществена полза, създадена през 2014
Коментари Харесай

Курсове по тъкачество пазят жива хилядолетната традиция на ръчното килимарство

Фондация „ Градивност “ е организация в социална изгода, основана през 2014 година Основната задача на фондацията е развиването и одобряването на духовните полезности, гражданското общество, образованието, културата и занаятите. През 2015 година " Градивност " е сътрудник в осъществяването на план " Да спасиш живот " финансиран по Програма BG 15 на НФМ 2009-2014 година, по отношение на дейностите свързани с образованието в тъкачество на лишени от независимост в пандиза в град Сливен. Настоящият план за предпазване на културно историческото завещание се явява естествено продължение на полаганите досега старания за предпазване на културните обичаи в региона и на работата по популяризирането им за основаване на рентабилност и прехранване на маргинализираните групи в Костадново и Ракитово. Необходимостта от реализирането на програмата поражда след проучването на наклонността, опитните тъкачки, с възрастта да преустановяват работа, без да имат опция да предадат занаята си. Този тренд подсигурява постепенно, само че несъмнено изгубване на културната традиция за предпазване на тъкачеството в региона и в България изобщо.

Проектът цели да сътвори действителна опция да доразвие и квалифицира пазителките на ръчното тъкачество, като обучители и по този начин, самобитно да ги трансформира в посланици на българската просвета и занаяти. Те имат капацитета да покажат и показват усърдие и хармония, които могат да показват региона на Велинград и Ракитово, както и страната ни в напълно друга светлина.

Проектът ще се извършва със съдействието и неизбежното съдействието с една от най-известните в сектора български компании за произвеждане на живописен текстил „ ХЕМУС “ ООД. Компанията е наложена като един последните оживели в Европа производители на килими-уникати и има свои творби в дворци и здания под опеката на Британското кралско семейство, музеи в западна Европа и представителни институции.

При осъществяването на дейностите се разчита и на подпомагане от локалната власт общините: Ракитово, Костандово и Велинград, изключително в стадия на разпространение на към този момент развитите услуги.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР