Фондация „Америка за България“ награди три проекта в конкурса за

...
Фондация „Америка за България“ награди три проекта в конкурса за
Коментари Харесай

„Америка за България“, РИМ-Враца и Община Враца обявиха победителите в конкурса „Тракийски съкровища“ /снимки/

Фондация „ Америка за България “ награди три плана в състезанието за основаване на модерно художествено-пространствено оформление на залата с непрекъснатата експозиция „ Тракийски съкровища “ в Регионален исторически музей /РИМ/-Враца. Конкурсът се реализира в партньорство с Община Враца и РИМ-Враца.
Основната му цел е преобразяването на зала „ Тракийски съкровища “ в съвременна и интерактивна експозиция в сходство с водещите международни музейни стандарти, която да предложи незабравимо прекарване на гости от разнообразни възрасти, националности и равнища на познаниe.
В състезанието аплайваха 17 плана на екипи от архитекти, археолози, историци, реставратори, специалисти по цифрови технологии и маркетинг, и други.
Победителите бяха оповестени на 29 септември на гала в РИМ-Враца, където бе открита и галерия с планове, взели участие в състезанието. Тя може да бъде прегледана там доникъде на октомври, след което ще гостува в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

Ето кои са наградените планове в състезанието:
1-во място: Архитектурно студио Ателие 3 – с премия от 25 000 лв.
2-ро място: Анимейджър + HORA – с премия от 15 000 лв.
3-то място: Sense Design – с премия от 10 000 лв.
В допълнение към премиите за спечелилите, Фондация „ Америка за България “ ще подари средствата, нужни за реализацията на плана, класиран преди всичко.
„ Надяваме се планът, който ще бъде осъществен да служи за образец, който може да се приложи и на други места в страната. Поканихме и интернационално приети специалисти от музея Field в Чикаго и от архитектурно бюро Skolnick в Ню Йорк, които да се причислят към българските си сътрудници, като част от журито. Изключително сме впечатлени от високото равнище на участвалите планове “, показа Нанси Шилър по време на награждаването.
Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров благодари на Фондацията, че дава късмет на експертите в България да осъществят своите хрумвания в родината.
„ Имаме с какво да се гордеем в предишното, а вие през днешния ден доказахте, че има с какво да се гордеем и в сегашното “, добави още заместник-кметът на Община Враца и поздрави участниците и спечелилите в състезанието.

Журито на състезанието бе в състав:
Георги Ганецовски, шеф на Регионален исторически музей-Враца;
Нарцис Торбов, основен организатор и завеждащ отдел „ Археология “ в Регионален исторически музей-Враца до юни 2021 г.;
Здравка Николова, старши специалист в отдел „ Култура “ в Община Враца;
Весела Герчева, шеф „ Програми и изложения “ в Детски теоретичен център „ Музейко “;
Уилям А. Паркинсън, шеф „ Антропологични проучвания “ в музея Field в Чикаго, САЩ;
Скот Бригс, асоцииран шеф в архитектурно бюро SKOLNICK Architecture + Design Partnership в Ню Йорк, САЩ;
Юлиана Дечева, програмен специалист „ Културно-исторически и естествен туризъм “ във Фондация „ Америка за България “.

„ В състезанието участваха интензивно млади и амбициозни български архитекти и дизайнери. Техните оферти се отличават с реформаторски, архитектурни, механически и експозиционни решения. Те са напълно съобразени със характерните особености на находките от Могиланската могила и останалите артефакти, представящи развиването на златарството на територията на днешна Северозападна България през предходните епохи. Предложените планове са подчинени на концепцията за запазване и показване пред българската общност на богатото национално културно-историческо завещание ", сподели Нарцис Торбов.
„ Това беше един добре проведен конкурс. Бях впечатлен от творчеството и качеството на кандидатурите. Имаше извънредно новаторски оферти във връзка с дизайна и софтуерните решения за представянето на тези впечатляващи исторически съкровища. Смятам, че класираният преди всичко план може да бъде образец и за други музеи в България ", добави Скот Бригс.
„ Беше чест да съм част от този трогателен конкурс, който цели да даде нов заряд на един извънредно почитан български музей с дългогодишна история. Конкурсът съумя да притегли чудесни новаторски оферти от доста положителни експерти и крайният резултат ще е удовлетворяващ за всички страни “, сподели Уилям Паркинсън.

Подробности за състезанието може да намерите тук:

За Фондация „ Америка за България “
Фондация „ Америка за България “ е самостоятелна, неправителствена и неполитическа фондация, която работи в партньорство с български организации за подсилване на частния бранш и демократичните институции в страната. Повече информация за Фондацията може да намерите тук:
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР