Фондът за рискови инвестиции Vitosha Venture Partners обяви първата си

...
Фондът за рискови инвестиции Vitosha Venture Partners обяви първата си
Коментари Харесай

Фондът Vitosha Venture започва 2022 г. с 12 нови сделки за над 6 млн. лв.

Фондът за рискови вложения Vitosha Venture Partners разгласи първата си вълна от вложения за 2022 година В нея влизат 12 компании от разнородни браншове, които ще получат финансиране на обща стойност 3.375 млн евро. Фонд мениджърът ръководи 25.9 млн. евро най-вече обществен запас от Фонда на фондовете, който влага в дялове на компании в друг стадий на развиване.

В портфолиото от вложения на Vitosha Venture влизат още 42 български стартъпа, които до момента получиха финансиране от над 6.3 млн. евро. Освен оповестената капиталова вълна от 12 компании, които ще получат сред 75 и 700 хиляди евро, той ще поддържа още 5 компании в начален стадий на развиване, участващи в така наречен акселераторска стратегия. Ускорението на вложенията е предстоящо и с наклонност да продължи, защото сътрудниците имат избран брой покупко-продажби, които би трябвало да сключат до края на мандата си през 2024 година. Управляващият сътрудник Макс Гурвиц разяснява пред " Капитал ", че до края на 2022 година ще бъдат направени още към 30 вложения.
И артикули, и услуги
Първата инвестиция за 150 хиляди евро е в. " Досега компанията беше занимание план на двамата братя създатели. С инвестицията в новото сдружение " Арктик Фокс ", което закупи остарелия бизнес на Stinky, компанията поема в нова посока ", разяснява ръководещият сътрудник Макс Гурвиц. Инвестицията ще помогне на Stinky за създаване на нови канали на дистрибуция, разширение на продуктовото портфолио и пускане на онлайн магазин.

Pet Buddy (чрез " Пет Бъди " ) е идната инвестиция, която получава 200 хиляди евро. Тя развива абонаментна услуга за доставка на артикули и услуги за домашни любимци. Vitosha Venture вземат решение да поддържат компанията, тъй като имат вяра, че има капацитет да бъде водач в онлайн продажбите в сегмента. Свежият капитал ще бъде употребен за разработка на софтуера, покриване на маркетинг разноски и администриране на бизнеса.
Реклама
Брандът Vgan (който работи посредством сдружението " Виган износ " ) получава инвестиция на стойност 200 хиляди евро против дъл от 7.41%. Компанията създава веган шоколад, който следва да предложи на европейския, азиатския и американския пазар. " Понастоящем продуктите на VGAN се създават в тестов и стеснен мащаб в Норвегия и България. Основателите на компанията, Томас Крафт и Сверре Рефсъм, имат богат опит в сегмента на премиум шоколадите с предходни сполучливи бизнеси като Novelty Foods ", разяснява Камен Банковски, управител във фонда.

Четвъртата, най-мащабна инвестиция, е за 700 хиляди евро в производителя на акумулатори за електрически колела Voltrax (чрез " Волтракс " ). " Европейските производители на колела към този момент имат регулаторно наложени изгоди да купуват съставни елементи от локални снабдители вместо от китайски. Считаме, че компанията има капацитет да се възползва от този подтекст и да стане европейски водач в производството на акумулатори за електрически колела ", споделя сътрудникът във Vitosha Venture Стоян Недин. Voltrax доставя с акумулатори електрическите колела Econic One (варненската " Елджой " ) и ще си партнира в района с Panasonic. Инвестицията ще бъде употребена за разширение на индустриалния потенциал.

Доставчикът на артикули и услуги за слънчеви покривни панели Greenray ( " Грийнрей " ) е петата инвестиция за 200 хиляди евро против дъл от 20%. Компанията на Ангел Василев се занимава с цялостния развой от проектирането до финансиране на слънчеви съоръжения, които инсталира както върху жилищни здания, по този начин и върху индустриални. " Компанията e към момента на най-ранен стадий на развиване и ще стартира активност през първото тримесечие на тази година. Няколко нейни плана към този момент са в развой на подготовка и договаряне ", разяснява сътрудникът във Vitosha Venture Марин Илиев. Финансирането ще се употребява за оборотен капитал, покриване на разноски за маркетинг и продажби.
Инвестиции в цифрови решения
Шестата инвестиция, за 75 хиляди евро, е в 15% дял във Voxxy (през сдружението " Вокси БГ " ), която приключи акселераторската стратегия на фонда Vitosha ACCELERATE. Тя построява обществена мрежа, основана на гласови известия, която свързва слушатели и водещи на подкасти. " Ако Voxxy се развие, може да се нарежда измежду огромните колоси на пазара и да бъде мечтан актив за придобиване от огромни международни компании ", споделят от Vitosha Venture. Инвестицията ще се употребява за доизграждане на платформата. Очаква се тя да проработи през втората половина на 2022 година
Реклама
Седмата инвестиция, на стойност 600 хиляди евро, е в 22% от капитала на компанията Operator.bg (чрез " Сейвър Тех " ). Тя построява платформа за съпоставяне на необятен набор предложения за услуги за дома и офиса, тъй че потребителите да изберат най-изгодната пакетна оферта. Инвестицията ще се употребява за надграждане на продукта, маркетинг и продажби.

Благотворителната платформа WeHugIt (чрез " УиХъгИт България " ) е осмата, която получава 100 хиляди евро при 7% дял за фонда. Тя предлага транспарантно финансиране на разнообразни акции за набиране на средства благодарение на блокчейн технология. В целевата й група попадат и инфлуенсъри, които разчитат на поддръжка от своите почитатели. Липсата на съперник на пазара е водещият претекст зад инвестицията на Vitosha Venture. Полученото финансиране ще се употребява за довеждане докрай на платформата и покриване на разноски за маркетинг.

Следващата компания, получила свежи 200 хиляди евро, е Preo Now (чрез " Прео Нау " ). Тя развива платформа за предварителни покупки на необятен набор от артикули като електроуреди, мода, храни, детски артикули и други в подмяна на отстъпки. " Платформата е ориентирана главно към марки, които имат постоянни клиенти или компании, които се стремят да изградят сериозна маса от постоянни клиенти ", споделя Стоян Недин. Средствата ще се употребяват за довеждане докрай на платформата, подписване на партньорства, продажби и маркетинг.

Десетата инвестиция на Vitosha Venture е в компанията Sheetly (чрез " Шийтли " ), която получава 100 хиляди евро при 8% дял. Тя създава софтуерно решение за онлайн търговци, които ръководят продуктова информация всред голям брой канали за продажба. " Sheetly улеснява ръчната синхронизация и поддръжка на данни - развой, отнемащ доста време и с висока възможност за неточности, водещи до финансови загуби ", споделя фонд мениджърът. Компанията ще вложи полученото финансиране в това да приключи продукта и в набирането на първите му консуматори.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Право 1 Свят 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Градове 2 Право 3 Енергетика Реклама
В резултат от коронавирус рецесията доста компании бяха принудени да изоставен офисите си, което докара до взрив на свободните офис пространства. Платформата Multispace (чрез " Мултиспейс България " ) свързва точно притежателите на незаети офис площи с хора, които търсят по-гъвкава локация. Дружеството е единадесетото, което получава пресен капитал от 400 хиляди евро (срещу 20% дял), който ще му помогне да доближи идващ стадий на развиване. Vitosha Venture имат вяра, че този бизнес модел ще монетизира и провежда работата отвън обичайните офиси.

Последната инвестиция на фонд мениджъра на стойност 200 хиляди евро (дял от 21.95%) отива при марката Aeco Space, който създава програмен продукт за експерти в строителната и архитектурната промишленост. Средствата ще се употребяват за доразвиване на компанията и излизане на нови пазари.
Кой влиза в акселераторската програмаОсвен дванадесетте цялостни покупко-продажби, Vitosha Venture разгласи и втория " випуск " от компании, които ще вземат участие в акселераторската стратегия. Тя ще продължи три месеца, по време на които участниците ще получат фундаментални знания за пазарната ниша, в която оперират. Всяка компания ще получи и сийд финансиране сред 25 и 50 хиляди евро. " Както и в предходната итерация на Vitosha ACCELERATE, ние прилагаме персонализиран метод към вида компании в групата, както и към всяка самостоятелно, посредством структуриране на ежеседмична стратегия с групови и лични сесии. Целта ни е да предоставим оптимално използвана и целенасочена помощ ", разяснява сътрудникът Камен Банковски.В акселераторската стратегия влизат: DAacademy ( " Домашна академия " ) , платформа за частни уроци, предопределена за възпитаници от 1 до 12 клас. Tom Termochromic ( " МУТИВ.БГ " ) , течен термометър, който се нанася непосредствено върху кожата. Freshchoo ( " ФРЕШЧУ " ) , B2B цифров пазар за храни на Балканите, допускащ свободна търговия без медиатор. Swipe.bg ( " СУАЙП БГ " ), платформа за покупко-продажба на мобилни телефони втора ръка. " Реър Инкорпорейшън " , абонаментна услуга за контактни лещи. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР