Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи

...
Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи
Коментари Харесай

МОН: Няма достатъчно средства за научни изследвания, липсва интерес сред младите учени

Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) няма задоволително средства, с цел да обезпечи и развива научните проучвания в страната. Това е измежду аргументите за неналичието на интерес от млади учени и докторанти за присъединяване в състезанията на фонда. Това установи в годишния си отчет за активността на Фонда за 2020 година комисия към Министерството на образованието и науката.

Финансирането на научни проучвания в България се реализира от Фонда като вторичен разпоредник към просветителното министерство на конкурсен принцип в няколко научни посоки. През 2020 година общата сума за финансиране на планове, осъществяване на конкурсни процедури и оценка на резултатите от плановете е 26,4 млн. лева Според комисията тази сума е незадоволителна за финансиране на планове по регулярните състезания. Друг открит проблем е, че през годината кабинетът е отпускал спомагателни средства за нови състезания на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на Фонда. Това е довело до закъснение при процедурите и до осъществяване на състезанията в съкратени периоди.

Недофинансирани са били и част от плановите оферти. Малките суми, отпускани за обособените планове, не са разрешили закупуване на нужната инсталация и обезпечаване на задоволително средства за хонорари на членовете на научния екип.

С към 3 млн. лева по-малко е финансирането на състезанията за научни проучвания през 2020 година по отношение на миналата година. За 2019 година сумата е близо 30 млн. лева По-слабото финансиране е една от аргументите да не се усилва броят на младите учени в страната. Липсата на тласъци като дребните стипендии за докторанти и намаляването на интереса към научната работа в избрани области са аргументите за тази отрицателна констатация, се споделя в отчета.

Бюджетът на Фонд „ Научни проучвания “ се разпределя в няколко конкурсни процедури. Малко над 12 млн. лева са за фундаментални научни проучвания, като над половината от сумата е за към този момент почнали планове от 2017 и 2018 година С нея са финансирани над 70 плана.

За 2020 година са отпуснати в допълнение 3,1 млн. лева за фундаментални научни проучвания, свързани с пандемията от COVID-19. За научни проучвания на млади учени са разпределени 825 000 лева

По Национална научна стратегия „ Петър Берон. Наука и нововъведения с Европа “ бюджетът за м.г. е 930 000 лева или с 30 000 лева по-малко от миналата година. Комисията установи позитивен резултат от провеждания от 2019 година конкурс по тази стратегия. Такава е оценката и за Национална научна стратегия „ Вихрен “, ориентирана към поддръжка на учени с високи достижения и такива със личен самостоятелен проучвателен колектив или изследователска стратегия.

За втора поредна година комисията открива усъвършенствана организация на работа във Фонд „ Научни проучвания “. Сред позитивите е въвеждането на електронна система за подаване на планови оферти. Всички състезания за финансиране на научни проучвания и за двустранно съдействие са извършени посредством нея. Препоръката е тази система да бъде надградена. Целта е да се обезпечи по-ефективно действие на Фонда, бистрота, архивиране в особено основания указател и разпространяване на научните резултати по финансираните от фонда планове.

Според комисията е неотложно да се формулира ясно нова политика на Фонд „ Научни проучвания “ по ръководство на интелектуалната благосъстоятелност, основана с обществено финансиране на научните организации и университетите. Препоръчва се още да се потърсят благоприятни условия за въвеждане на основни индикатори и съответни критерии за премерване на социално-икономическия резултат от реализирането на изследователската активност в границите на финансирани от Фонда планове.

Общата оценка на комисията за активността на Фонд „ Научни проучвания “ през 2020 година е позитивна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР