focus-news.netБългария ще проучва доклади, които хвърлят светлина върху подозрения за

...
focus-news.netБългария ще проучва доклади, които хвърлят светлина върху подозрения за
Коментари Харесай

AFP: България ще проверява дали отравяне през 2015 година няма връзка със случая „Скрипал“.

focus-news.net

България ще изследва отчети, които хвърлят светлина върху съмнения за връзка сред случая „ Скрипал “ и случай на отравяне в страна през 2015 година, предава международната телеграфна организация AFP. Това в събота е оповестил законотворец от ръководещата партия, добавя информацията в известието си тя.

Предстои от Народното събрание да потърсят информация от разследващите служби във връзка ново следствие за опита да бъде токсичен локалният предприемач Емилиян Гебрев. Това е декларирал Цветан Цветанов, водач на парламентарната група на ръководещата партия ГЕРБ и е добавил: „ Аз съм сигурен, че към този момент е направена нужната съгласуваност сред българските, английските и европейските управляващи по случая и те работят интензивно “.

Това заявление е първата публична реакция в България във връзка на отчет, разгласен през предходната седмица на страницата на Bellingcat. В него се показва незнайно трето лице при нападението в Салисбъри през 2018 година на някогашния съветски сътрудник Сергей Скривал и неговата щерка.

Базираната във Англия група Bellingcat, която се занимава с следствия, към този момент е употребила техниката на „ отворения запас “, с цел да разпознава двама съветски офицери от военното разузнаване – Анатолий Чепига и Александър Мишкин, упрекнати за осъществяване на покушението. Макар че Русия отхвърли обвиняването, сега двамата подлежат на наказания от Европейски Съюз.

Последните отчети на Bellingcat откриват наличието на трето лице, което се посочва като " Сергей Федотов ", пристигнало на Острова два дни преди семейство Скрипал да бъде отровено. Има данни, че той е кацнал в София от Москва единствено дни преди Гебрев да припадне на банкет на 28 април 2015 година и да изпадне в кома със признаци за тежко отравяне. Синът му и двама негови чиновници са имали сходни признаци, само че и тримата са се възстановили. Агенцията загатва петъчния брой на седмичника „ Капитал “, където се цитира източник от вътрешното министерство, съгласно който има удостоверение на обстоятелството, че „ Федотов “ е бил в България.

Покушението в Салисбъри е първо след Втората международна война, при което се употребява химическо оръжие в Европа. То провокира интернационална реакция и всеобщо експулсиране на съветски дипломати от западните страни, само че не и от България.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР