Флатуудс е малко градче с население от около 300 души,

...
Флатуудс е малко градче с население от около 300 души,
Коментари Харесай

Извънземното чудовище, което ужаси САЩ

Флатуудс е малко градче с население от към 300 души, което се намира в американския щат Западна Вирджиния. През 1952 година там се случило нещо, което привлякло вниманието на цялата страна. Тогава една жена и шест момчета на възраст сред 10 и 17 години видели ужасяващо творение, разказът за което ужасило милиони американци. Днес, чудовището от Флатуудс е неделима част от американския фолклор, а самото градче е известна туристическа дестинация. Стотици любопитни туристи се стичат там всяка седмица, с цел да видят къде са се разиграли мистериозните събития – и, несъмнено, да се снабдят с някой сувенир, обвързван с чудовището.

the flatwoods monster
— Oracle of GonGon (@natemcnatenate)
Очи в очи с чудовището от Флатуудс

Въпреки че към този момент се смрачавало, братята Ед и Фреди Мей (на 13 и 12 години) към момента си играели в двора на учебното заведение във Флатуудс дружно с техния другар Томи Хайър. Изведнъж, над главите им минал някакъв ослепителен обект, който се разрушил в намираща се наоколо плантация. Те незабавно отишли при майката на братята Мей, след което дружно се отправили към мястото на конфликта, с цел да видят какво тъкмо се е случило. По пътя, към тях се включили още няколко момчета, едното от които взело със себе си своето куче.

Малко по-късно, те се разбягали ужасени. „ Седем поданици на окръг Бракстън оповестиха, че са видели 3-метрово страшилище, сходно на това на Франкещайн, в региона на Флатуудс “, съобщил локален вестник няколко дни по-късно. В публикацията се отбелязвало още, че „ 17-годишният Джийн Лемън, член на Националната армия, ръководел групата, когато видял две светещи очи в едно дърво…той изкрещял от смут и паднал по тил, когато видял 3-метрово страшилище с кървавочервено тяло и зелено лице, което като че ли излъчвало светлина “. Според очевидците, ноктите на създанието били остри и дълги, само че добавили, че не са напълно сигурни, защото към него имало гъста мъгла. Историята последователно се трансформирала в сензация и привлякла вниманието на редица огромни медии, а госпожа Мей и Джийн Лемън даже посетили Ню Йорк, за дадат изявление за телевизия CBS, отбелязва Андрю Смит, който е шеф на музея на чудовищата във Флатуудс.

Flatwoods monster
— Synthwave Arthur Lewis (@TheCoachMcGuirk)
Истина или небивалица?

„ Това бяха най-изплашените хора, които в миналото съм виждал “, споделя журналистът Лий Стюард, който се заел с следствието на мистериозния случай. Самият той, въоръжен с пушка, се отправил към мястото на злокобната среща с чудовището, откакто очевидците му разказали какво са видели. „ Просто няма по какъв начин да са си измислили сходна история толкоз бързо “, написал Стюард в публикация, отпечатана през 1952 година

Не всички споделяли мнението на журналиста. В друга публикация, оповестена по същото време, се споделя, че „ представителите на щатската полиция се присмели на свидетелските разкази “, съгласно които чудовището „ пораснало от два на пет метра единствено за 24 часа “. Джон Гибсън, който познава персонално очевидците, си спомня ясно ужаса, изписан по лицата им. По думите му, „ едно от момчетата подмокрило панталоните си, а кучето Рики се върнало с присвита опашка “. Въпреки това, той също не има вяра, че са видели страшилище. „ Великденският заек не съществува. Нито Дядо Коледа. Не имам вяра и в така наречен Зелено страшилище от Флатуудс. Въпреки това, няма по какъв начин да отрека, че то оказа помощ доста на нашето градче, защото съставлява постоянен източник на доходи от туристи “, отбелязва Гибсън, добавяйки, че за две години той съумял да продаде към 1000 керамични фигурки на чудовището, всяка от които коства по 30 $.

Ethel Rosenberg by Anne Sebba review – a notorious cold war tragedy
— The Guardian (@guardian)
В разгара на Студената война

За да се схванат по-добре аргументите, трансформирали историята за чудовището от Флатуудс в сензация, би трябвало да се вземе поради каква била обстановката в Съединени американски щати през 1952 година По това време Студената война била в разгара си. Само три години по-рано Съюз на съветските социалистически републики провел първото си сполучливо тестване на атомна бомба. Военновъздушните сили непрекъснато следели небесата в търсене на противников бомбардировачи, а двойката Джулиъс и Етел Розенберг получили смъртни присъди, защото изпратили секрети документи за американските атомни оръжия на руските управляващи (те били екзекутирани през 1953 година по обвинявания в шпионаж в интерес на СССР).

Сенатор Джоузеф Маккарти на собствен ред привлякъл вниманието на доста хора с изказванията, че комунисти са съумели да обхванат в редица американски компании и държавни институции, в това число в Държавния департамент. Всеобщата параноя била подхранвана от продължаващата Корейска война, в която хиляди американски бойци изгубили живота си. На фона на тази напрегната обстановка, редица медии почнали да разгласяват материали, в които се говорело за летящи чинии и извънземни, посещаващи нашата планета. Няколко месеца преди събитията във Флатуудс, списание LIFE провокирало сензация със публикация, в която се твърдяло, че военновъздушните сили са подготвени да признаят за съществуването на неидентифицирани обекти, които най-вероятно съставляват извънземни галактически кораби.



Космическа самотност

Как сходни истории привлекли вниманието на толкоз доста хора? Психологът Клей Раутлидж счита, че множеството фенове на концепцията за съществуването на НЛО и гости от космоса в действителност не имат вяра в нея. „ Те изпитват самобитна галактическа самотност, а въпросната концепция им дава вяра, че ние сме част от нещо по-голямо, че не сме просто елементарни организми, разхождащи се по повърхността на Земята “, отбелязва той. Братята Мей на собствен ред не са съгласни с мнението на Раутлидж и не престават да настояват, че са видели ужасяващо извънземно творение през 1952 година Те към този момент не беседват с публицисти, което надали е изключително изненадващо. „ Вече са изтощени, въпреки всичко са дали към 100 000 изявленията “, отбелязва Андрю Смит.

Когато става въпрос за чудовището от Флатуудс, няма по какъв начин да не се спомене името на писателя Грей Баркър. Той не просто разследвал случая в продължение на години и спомогнал за неговото разпространение, само че и след това се трансформирал в един от най-видните специалисти по тематиката за НЛО. Именно той въвел за пръв път термина „ Мъже в черно “, откакто схванал, че следователи от американските военновъздушни сили са посетили Флатуудс. Приятелите на Баркър, обаче, споделят, че самият той не вярвал в изказванията за извънземни същества, посещаващи планетата ни. По думите им, той се захванал с писането на публикации и книги, отдадени на тази тематика, по една елементарна причина – парите, които те му носели.

Do you know the legend of the Flatwood Monster? It all started on the evening of September 12, 1952...to find out how the story ends and experience a unique family-friendly adventure, visit the Flatwoods Monster Museum during your stay at Elk River Hotel & Cafe!
— Elk River Hotel & Cafe (@ElkRiverHotel)
Извънземно или сова?

Американските военновъздушни сили също се усъмнили в достоверността на изказванията, че в региона на Флатуудс обикаля извънземно творение. Те към този момент имали забележителен опит в тази сфера, защото през 1947 година почнали да проверяват всевъзможни случаи на хипотетични срещи с НЛО и гости от други светове. По отношение на чудовището от Флатуудс, специалистите заключили, че за случилото се има изцяло разумно пояснение. Според тях, по това време в региона били видяни доста метеори, а самото „ страшилище “ в действителност било сова.

Независимо от всички пояснения на учените, разказът за събитията от 1952 година и до през днешния ден е неделима част от американския фолклор, а Флатуудс продължава да притегля туристи от целия свят. Всеки ден там се продават десетки тениски, стикери, керамични фигурки и всевъзможни други предмети с изображението на мистериозното творение. А по пътищата, водещи към дребното градче, могат да бъдат видяни няколко табели, на които е написано с огромни букви: „ Заповядайте във Флатуудс, домът на Зеленото Чудовище “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР