Финландският политик Виле Итала и Ивайло Калфин са в краткия

...
Финландският политик Виле Итала и Ивайло Калфин са в краткия
Коментари Харесай

Калфин сред фаворитите за шеф на ОЛАФ


Финландският политик Виле Итала и Ивайло Калфин са в късия лист на Европейския парламент за поста общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ).

За службата се търси нов общоприет шеф, откакто Джовани Кеслер беше назначен за началник на италианската митническа работа през юли. Николас Илет е краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф.

След дълга конфиденциална процедура четирима претенденти се явиха пред Комисията по бюджетен надзор към Европейския парламент в понеделник вечерта: Итала, Калфин, французинът Франсоа Крюгер и германецът Андреас Млицке.

Дългата процедура по желание на претендент беше непокътната в загадка до 11 април, когато четирите имена бяха оповестени на уеб страницата на Европейския парламент.

Бюджетната комисия разпита четиримата в понеделник и гласоподава, след което двете имена ще бъдат предадени на Съвета на Европейски Съюз, където ще се вземе решение.

Итала, политик от партия Национална коалиция, получи 13 гласа, до момента в който за Калфин гласоподаваха 11 депутати.

Ивайло Калфин беше евродепутат от групата на социалдемократите. В момента Калфин е специфичен консултант на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Итала е бил евродепутат и вътрешен министър на Финландия. Сега е член на Европейската счете палата.

Следващата стъпка е чуване на претендентите в Съвета на Европейски Съюз на равнище посланици от Тройката (Естония, България и Австрия) до края на месеца. След това посланиците ще излязат с рекомендации. Тъй като България е ротационен ръководител на Европейски Съюз, българският дипломат ще бъде сменен от румънския си сътрудник.

С рекомендациите на Народното събрание и съвета Европейска комисия ще вземе дефинитивно решение.
/news.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР