Финландия ще сложи край на десетилетната си политика на военен

...
Финландия ще сложи край на десетилетната си политика на военен
Коментари Харесай

Финландия ще поиска членство в НАТО с исторически ход

Финландия ще постави завършек на десетилетната си политика на боен неутралитет, като публично подаде искане за участие в НАТО. 

Очаква се Швеция да последва решението на прилежащата страна и да стартира успореден развой по присъединение към отбранителния съюз. 

На 12 май президентът на Финландия Саули Ниинисто ще изнесе тирада, в която ще разгласи позицията си по отношение на решението на Хелзинки да смени курса си по посока НАТО. Премиерът Сана Марин също ще поддържа началото на процеса по кандидатстване в алианса. 

В сряда той посрещна премиера на Англия Борис Джонсън, който обществено съобщи готовността на страната да даде гаранции за сигурността на Финландия и Швеция по време на процеса по кандидатстване в Северноатлантическия пакт. 

Финландия споделя към 1340 км граница с Русия, а Москва към този момент заплаши прилежащата страна, че възможното кандидатстване в НАТО няма да остане без " последици ". 

В навечерието на историческото решение Саули Ниинисто насочи явен сигнал към Русия: " Присъединяването нкъм НАТО не е деяние срещу който и да е. Това не е игра с нулев резултат ". 

Ако Финландия фактически стане член на НАТО, споделя още финландският президент, отговорът към Русия би бил " Вие го причинихте. Погледнете се в огледалото ". 

" Финландия към този момент е в статут на интензивно партньорство с НАТО. Няма никакво подозрение, че Финландия е част от Запада ", споделя още президентът на страната. 

Reuters оповестява, че управлението на НАТО чака, че и Швеция, и Финландия ще подадат кандидатурите си в околните дни, като участието ще бъде предоставено " бързо ", въпреки че ратификационният развой лишава една година. 

Финландия и Швеция няма да могат да се възползват от клаузата за наложителна групова защита по член 5 от контракта за НАТО, до момента в който присъединението им не бъде утвърдено от всички страни членки. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Русия " следи доста деликатно всичко, обвързвано с дейности, които може да трансформират по някакъв метод конфигурацията на алианса край нашите граници ". 

" Това е тематика на доста, доста деликатен разбор. Засега не можем да кажем нищо друго ", споделя още той. 

В края на юни държавните ръководители от НАТО ще се съберат на среща в Мадрид, на която одобряването на кандидатурите на двете страни може да бъде оповестено публично. Американският президент Джо Байдън също ще участва на срещата на върха. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР