Финландия се придържа към решението си да се присъедини към

...
Финландия се придържа към решението си да се присъедини към
Коментари Харесай

Финландия запазва решението си да се присъедини към НАТО заедно с Швеция


Финландия се придържа към решението си да се причисли към НАТО дружно със съседката си Швеция и се надява това да се случи преди юли, сподели през днешния ден финландският министър на външните работи Пека Хависто, представен от Ройтерс.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви през вчерашния ден, че на фона на растящото напрежение със Стокхолм Анкара може да се съгласи Финландия да стане членка на НАТО преди Швеция, а сходно изказване направи през днешния ден и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

" Все още желаем мощно да се присъединим към НАТО дружно с Швеция ", сподели Хависто на конференция в Хелзинки.

Миналата седмица Турция суспендира договарянията за участие в НАТО с Швеция и Финландия поради митинги в Стокхолм, включващи и такива, по време на които бе изгорял Коранът.

Швеция и Финландия подадоха предходната година заявление за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна и се нуждаят от утвърждението на всички страни членки на алианса. Към момента  единствено Турция и Унгария към момента не са утвърдили участието на двете северни страни.

" Все още виждам на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс като на значим крайъгълен камък и се надявам, че двете страни ще бъдат признати за членове на алианса най-късно до тогава ", сподели Хависто. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР