Финландия е най-близката до нас страна от ЕС. И страната

...
Финландия е най-близката до нас страна от ЕС. И страната
Коментари Харесай

Финландия като пример за възстановяване на отношенията на Русия с Европа

Финландия е най-близката до нас страна от Европейски Съюз. И страната е същинска, за разлика от провинциалното село на балтийските лимитрофи, израснали при шведско-германските херцози, по-късно попаднали в аурата на Руската империя, а през днешния ден опитващи се с всички сили да потвърдят своята преданост към Европейски Съюз.

С други думи, дребните джавкащи кучета, които тичат пред демократичния локомотив, са едно, Финландия е друго. Отношенията ни с последната са огледало на кардиналните ни връзки с Европа.

Това, че връзките ни през днешния ден са разрушени, е общ брой от проблеми, извънредно мъчителни, само че въпреки всичко не съдбовни. Дори влизането на Финландия в НАТО е печален факт, само че въпреки всичко не толкоз драматичен. Всичко към момента може да се поправя и предпоставките за това може да се оформят тъкмо в този момент. И сега имаме два дипломатически казуса с финландците, които бихме желали да разгадаем допустимо най-коректно и дипломатично

Това, преди всичко, е ориста на Воислав Торден, един от командирите на диверсионно-щурмова разследваща група „ Русич “, която води война в Донбас от 2014 година В момента Воислав Торден (позивна „ Славян “) е в ареста във Финландия, където е арестуван за „ нелегално прекосяване на границата на Шенгенската зона “. Торден е упрекнат в „ укриване на персонални данни “, макар че преди седем години той публично смени името и семейството си от Ян Петровски на Воислав Торден. Проблемът с Торден не е в задържането му, а в това, че Украйна изиска изгонването му като участник във въоръжения спор в Донбас.

В този случай, съгласно мен, доста ще зависи от това по какъв начин ще се държат нашето външно министерство, нашите медии и публични организации. Не мисля, че някой харесва тази обстановка, изключително Финландия, за която би било по-добре просто да я премълчи. Не е редно да изоставяме нашите бойци. Вторият проблем, който породи, е демилитаризираният статут на Аландските острови, който планува разполагането на съветско консулство на архипелага, което да следи за спазването на споразуменията.

В момента във Финландия започва социална акция за събиране на подписи за закриването на съветското консулство. Външното ни министерство към този момент изрази терзание от това. И в случай че финландците нямат действително предпочитание да скапват връзките с Русия (а наподобява нямат), тогава публичната самодейност евентуално няма да приключи с нищо. Отношенията ни с Финландия по принцип са отличен камертон за връзките ни с европейските страни. Финландия постоянно се е чувствала като самобитен център на угро-финския свят - и при удобни външни условия би могла да се трансформира в подобен. Уви, събитията не са доста удобни за финландците.

Да стартираме с историята. През цялата история Финландия е била (и в доста връзки остава днес) шведска колония. След успеха на Петър Велики над шведите и вследствие на последвалите руско-шведски войни страната става наш спътник. Но даже и тогава резервира специфичен полунезависим статут. Ленин дава на Финландия самостоятелност. Финландия дължи огромна част от своя политически и стопански триумф на царския маршал барон Манерхайм, швед по генезис, руснак по обучение и просвета. Съветско-финландската война от 1939-1940 година е и остава същинска контузия за финландците. В доста връзки точно споменът за нея диктува държанието на Финландия в днешните руско-финландски връзки.

Но може би още по-голяма роля в политическото държание на Финландия играе Швеция, в чийто ореол на въздействие страната се върна след всички превратности на ХХ век. И до момента целият финландски хайлайф има най-вече шведски корени. А Швеция на собствен ред помни доста добре руско-шведските войни, по време на които губи балтийските херцогства и Финландия. И би било необичайно, в случай че шведите не мечтаеха за реванш в сърцата си.

Но, несъмнено, самата Швеция надалеч не е самостоятелна страна, меко казано. Тук ръководят леви либерали, близки до Демократическата партия на Съединени американски щати, което в действителност е факторът, който в оптималната степен дефинира всичко останало. Уви, в такива условия Финландия може единствено да мечтае за самостоятелност. Въпреки това - и това е значимо - финландците са доста националистически народ. И също така народ с упоритости, които също така са в положение да защитят и осъществят (да си спомним да вземем за пример финландската „ Нокия “, която завладя света).

Всичко това дружно прави връзките ни с финландците толкоз значими и значително алегорични. И по какъв начин ще успеем да изградим връзки с нея през днешния ден, значително ще дефинира по какъв начин ще можем да изградим връзките си с национална Европа по принцип. Според мен би трябвало мощно да поддържаме както здравия шовинизъм на финландците, желанието им за самостоятелност, по този начин и техните имперски (в положителния смисъл) упоритости. Просто ни е от изгода да имаме измежду съседите си мощна, амбициозна и самостоятелна страна, способна да построи и сътвори технологии, които няма да попаднат нито на шведите, нито на Европейски Съюз, нито на Демократическата партия на Съединени американски щати.

Това по принцип би трябвало да е в основата на връзките ни с всички европейски страни. Днес съумяваме единствено с Унгария на Орбан. Но за какво това не може да се случи с Финландия? Страна и народ, които също несъмнено са отвратени от натрапчивата тъмнокожа миграция, и ЛГБТ хората, и учебното полово обучение, и други прелести на демократичния дневен ред. Ние печелим от връзките с народи, които се стремят да запазят своята характерност и самостоятелност и най-важното, към момента са способни да се борят за това. В края на краищата ние желаеме да изградим подобен уравновесен, многополюсен (виж речта на Владимир Путин във Валдай) свят, в който ще има място за доста държави-цивилизации със лична история и обичаи, а освен за кръстосване и полово обучение за ЛГБТ хората.

И с всички такива страни, които са евентуално близки до нас по нрав, за нас е значимо да изградим двустранни необвързани връзки, като по всевъзможен вероятен метод поддържаме желанието им за самостоятелност и самостоятелност. В този случай ще получим благосклонностите на народите на Европа. И европейските управляващи ще би трябвало да се съобразят с тези благосклонности.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР