Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева

...
Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева
Коментари Харесай

Финансовото богатство на домакинствата расте с 6 млрд. лв. за година, сочи анализ

Финансовото благосъстояние на семействата се усилва с 6.1 милиарда лв. през 2017 година – най-вече от 2007 година година насам, като доближава 77.2 милиарда лв. в края на миналата година. Това демонстрира анализът на " Индъстри уоч ", който е част от периодическия отчет " Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища " за първо тримесечие на 2018 година

Откъде идват парите

Двигателите на растежа на благосъстоянието са разнопосочни. Ръстът на заетостта (с 4.4% средногодишно) и на междинната заплата (с 10%) основава 5.1 милиарда лв. спомагателен приход за заетите българи през 2017 година Все повече българи намират реализация на европейския трудов пазар. По този метод емигрантските пари възлизат на 1.953 милиарда евро през миналата година, нараствайки с 30% за година.

Лихвите по депозитите към този момент не са важен източник на финансово благосъстояние, добавяйки 183 млн. лв. към годишните домашен бюджети.

Четвърт от потреблението - от заеми

Нагласите измежду българските консуматори са преобладаващо оптимистични и това намира израз в осъществените разноски, както за краткорайни, по този начин и за дълготрайни артикули. Българите наподобяват и по-склонни да търсят заемно финансиране за своите покупки. Около една четвърт (24.3%) от спомагателното ползване през миналата година е финансирано посредством потребителски заем. Все още обаче кредитната агресия наподобява умерена в исторически подтекст. За съпоставяне, през 2008 година половината нарастване на потреблението на жителите беше финансирано с новополучен потребителски заем.

Цените на жилищата също прибавят благосъстояние

Жилищното благосъстояние се усилва с 8.1 милиарда евро през 2017 година, главно поради регистрираното покачване на цените на жилищата в страната. Цените на жилищата в страната се усилват общо с 8.2% през 2017 година, или растеж към този момент четвърта поредна година. Според темпа на нарастване на цените през 2017 година България изостава в Европейски Съюз само от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, само че е доста пред Румъния.

Жилищните цени се повишават в 24 от 28 области през 2017 година съгласно данните на Национален статистически институт и Industry Watch. Столицата към този момент концентрира 36.5% от жилищното благосъстояние на българските жители, до момента в който малко над една десета се образува от жилищата в област Варна.

В областите Пловдив и Бургас е ситуирано към 9% от " действителното " благосъстояние на популацията. Между 2 и 3% от жилищното благосъстояние на българските жители се намира в областите Русе, Благоевград, Велико Търново, Хасково и Плевен. В 18-те области с най-ниска стойност на парцелите е съсредоточено 18.2% от жилищното благосъстояние, или два пъти по-малко от столицата София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР