Финансово обезпечение на изпълнението на автомагистралата със замразяване на единични

...
Финансово обезпечение на изпълнението на автомагистралата със замразяване на единични
Коментари Харесай

„Автомагистрали“ ЕАД: С авансовото плащане замразяваме цени, които иначе се увеличават непрекъснато

Финансово поръчителство на осъществяването на автомагистралата със заледяване на единични цени води до самостоятелност от инфлацията в държавен и международен мащаб. Цените на „ Автомагистрали “ ЕАД с платените задатъци са закрепени към доставчиците и не подлежат на индексация. Производство на количества съществени материали, което е наложително поради големите размери за застраховане осъществяването в период на секторите и подсигурява ритмичните им доставки. Това декларират от „ Автомагистрали “ ЕАД по отношение на писмо изпратено от Томас Бауер – президент на FIEC до Европейската комисия по отношение на нарастване цените на главните строителни материали и първични материали на европейския пазар в интервала от ноември 2020 – март 2021 година.
„ След направени изследвания и запитвания към водещи производители (доставчици) и специалисти в региона на строителството, стигнахме до извода, че горните покачвания оказват изключително мощно въздействие върху строителния отрасъл, изключително за източна Европа, за които той е един от определящите фактори за цялостната стопанска система - стомана градивна (110%); стомана за ограничаващи системи (106%); битум (15%); цимент (10% единствено през януари по отношение на предходния месец); тефт и нефтени производни (34%) “, сочат от компанията.
Според известието, от момента на подписване на първия „ ин хаус “ контракт за Автомагистрала „ Хемус “ се вижда наклонност за сензитивно нарастване на цените на главните стомани, използвани за производството на ограничаващи системи за пътища - Стомана S355JR+AR според EN 10025-2:2019 – над 103%; Стомана S235JR+AR според EN 10025-2:2019 – над 106%.
За същия интервал се регистрира и нарастване на цената на цинка с над 13% по ценова листа на London Metal Exchange.
Описаните промени в цените, съобразени към общия разход за линеен метър, покачват цените на ограничаващите системи със 75-76%, сочи анализът на държавното сдружение.
На тази база в „ Автомагистрали “ изработили относителен разбор, показващ темпа/процента на повишаване на цените на главните материали от датата на сключване на „ ин хаус “ договора  за Автомагистрала „ Хемус “, сектори от 1 до 6 (декември 2018) и цената им към сегашния миг.
От там сочат, че към 31.05.2021 година в получените офертни стойности на доставките са включени налични количества в Европа и света, което краткотрайно забавя темпа им на повишаване и закупуване на по-високите цени.

„ С получените предплатени заплащания през септември 2019 година (за сектори 1,2 и 3) и юни 2020 година (за сектори 4,5 и 6) „ Автомагистрали “ ЕАД съумя да подписа редица контракти за доставка на съществени материали, с което стопира цените им “, допълват от сдружението в публична позиция.
От там разказват метода, по който получават пари от възложителя - Агенция „ Пътна инфраструктура “ по договорите „ ин хаус “.
Първият стадий е правене на документ, координиран със строителния контрол на обекта с приложени измервателни протоколи. Вторият, след съгласуването на документите със строителния контрол, същите се съгласуват с проектанта, окомплектоват се  и се показват на АПИ. Трето, на база тествани и утвърдени документи от АПИ, „ Автомагистрали “ ЕАД издава фактура, която дружно с утвърждения документ АПИ дава на Министерство на регионалното развитие за действане на заплащане.  По-нататък, от всеки документ се приспада съразмерно полученият задатък. Следва окончателното заплащане в размер на 10% след въвеждане на обекта в употреба (получаване на Акт Образец №16).
От „ Автомагистрали “ опровергават информацията, че за изплатените в задатък суми по контракти с контрагенти не са показани нужните застраховки и банкови гаранции, с които се подсигурява възобновяване на направените предплатени заплащания при несъблюдение.
 С какви материали се строят автомагистралите у нас? С какви материали се строят автомагистралите у нас?
Много нарушавания при ремонта на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора е установила инспекция на място на новия ръководител на...
„ Застрахователните компании, с които сдружението работи, имат годни лицензи за подписване на застраховки „ Гаранции “, включващи следните опасности: директни гаранции и косвени гаранции, включително и Застраховка „ Гаранция за възобновяване на предплатено заплащане “ и Застраховка „ Гаранция за осъществяване “, което е видно от решения, издадени от Комисията за финансов контрол (КФН) “, прецизират от компанията.
От там допълват също по този начин, че в направените застрахователни полици и банкови гаранции ясно и недвусмислено е посочено, че въпросните застрахователни сдружения и банки се задължават абсолютно и неотменимо да заплатят при първо документално поискване от страна на „ Автомагистрали “ ЕАД всяка сума или суми до оптималния общ размер на застраховката или гаранция.
„ Изплатените предплатени средства са предоставени по подписаните контракти за гарантиране на доставките на нужното количество материали и обезпечаване на нужната техника и машинизация за осъществяване на предоставените обекти, както и за реализиране на най-хубави финансови условия “, са безапелационни от управлението на „ Автомагистрали “ ЕАД.

Каква е активността на " АВТОМАГИСТРАЛИ " ЕАД?
 И тунелът „ Монблан “ е издигнат по процедурата „ Инхаус “ И тунелът „ Монблан “ е издигнат по процедурата „ Инхаус “
Разгорелият се в последно време спор в общественото пространство по тематиката „ инхаус “ (вътрешни) поръчки, ни връща към базисния проб...
Основната активност на „ Автомагистрали “ ЕАД е строителство, ремонт, превантивно, настоящо и зимно поддържане на всички типове пътища в страната и употреба на пътните обекти, бази и уреди към тях, градски връзки и инфраструктурата към тях; строителство, реорганизация и ремонт на мостове, мостови уреди и тунели; строителство и ремонт, създаване и поддържане на всички типове здания и уреди към тях, инженерни системи и индустриални постройки; създаване и поддържане на водопроводни и канализационни системи и съоръжения; създаване и поддръжка на системи за видеоконтрол и видеонаблюдение; създаване и поддръжка на системи за пожароизвестяване и пожарогасене във и отвън тунели; създаване и поддръжка на системи за осветяване във и отвън тунели; създаване и поддържане на светофарни уредби и всевъзможни други средства, осигуряващи организация и сигурност на движението; транспортна дейност; сервиз, инженерингова и научно-изследователска дейност; пред планови изследвания и планиране на здания, пътища, уреди и конструкции; планиране и осъществяване на геодезически, фотограметрически, картографски и кадастрални работи и вписвания; консултантски услуги, както и всички други действия, с изключение на неразрешените от закона.
Основната цел на „ Автомагистрали “ ЕАД е да се развива от ден на ден в областта на пътното строителство и поддръжката. Дружеството се стреми към вземането на нови автомагистрални сектори за създаване и поддръжка, посредством участия в процедури по реда на Закона за публични поръчки.
Дружеството разполага с екип от експерти с дълготраен опит в областта на пътната поддръжка и строителство, както и с нужната строителна техника и машинизация.
Дружество членува и поддържа участие в редица професионални и браншови организации: Камара на строителите в България, Българска браншова камара „ Пътища “, Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “; Асоциация на геодезистите в България. Дружеството има позволение, издадено от Групово дело „ Противопожарна и пътна сигурност “ при Министерство на вътрешните работи, за поддържане и обслужване на противопожарни системи и уреди на територията на цялата страна, както и лиценз за транспорт на товари.
Дружеството се стреми към непрестанно модернизиране на способите и техниката на работа за възстановяване качеството на предоставяната услуга и повишение на конкурентостта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР