Финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова предупреди, че ни

...
Финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова предупреди, че ни
Коментари Харесай

Инфлацията е по-страшна от пандемията, цените може да скочат още

Финансовият специалист и някогашен народен представител Мика Зайкова предизвести, че ни чака сериозен растеж на инфлацията. По думите ѝ през 2022 година.

" Инфлацията е по-голямата опасност от пандемията. Тя не е краткотрайно събитие. Макар, че някои сътрудници си мислят, че в идващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за жалост няма да стане. България има спомагателни проблеми – положението на топлофикация и мораториумът. Той не взема решение проблеми, а единствено ги отсрочва ", разяснява тя през Нова телевизия.

По думите на Зайкова най-бързо пораства инфлацията в дребната потребителска кошница, в която влизат главните хранителни артикули. " С дни пораства цената на хляба и главните артикули. Тези артикули се употребяват от бедните хора, които в България са много ", означи финансовият специалист.

Според обществения специалист и някогашния обществен министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите 3 месеца от новата година, а по-късно ни чака спад.

" Част от казуса е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не считам, че това е най-сериозният проблем в обществената сфера. Вече се вижда понижаване на цената на петрола поради пониженото ползване. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя би трябвало да основава принадлежности, с които да се оказва помощ на хората. Важно е да бъде решено на кого и по какъв начин да бъде помогнато ", изясни той.
Казусът с минималната заплата



Зайкова напомни, че с изключение на пенсионерите в България има и работещи небогати. По думите ѝ. Тя бе безапелационна, че България е единствената страна в Европейски Съюз, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. Минималната заплата у нас е по-ниска даже от тази в Сърбия и Северна Македония, които не са в Европейския съюз.

" Трябва да има баланс сред приходите и протичащото се в стопанската система ", прикани Зайкова и изрази страдание, че у нас към момента няма необлагаем най-малко. " Сегашната минимална заплата дава чист приход от 470 лв.. Това е доста надалеч от действително нужната прехрана за живот, която доближи към 700 лева поради инфлацията ", уточни специалистът.

Независимо дали минималната заплата ще бъде 700 лева или 750 лева,, безапелационна е Мика Зайкова.

" Не знам какъв брой време би трябвало да мине, с цел да разберем, че минималната работна заплата би трябвало да бъде определяна не от волята на един министър, а от правила като равнището на инфлация или безработица ", счита Нейков.

Трябва един път вечно да решим по какъв начин да дефинираме минималната заплата и през идващите 20 години да се придържаме към този принцип, уверен е някогашният обществен министър.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР