Финансовите пазари в Турция осъмнаха с нов срив на турската

...
Финансовите пазари в Турция осъмнаха с нов срив на турската
Коментари Харесай

Нов срив на турската лира, цената на златото скочи

Финансовите пазари в Турция осъмнаха с нов срив на турската лира на фона на рекордното повишаване на цената на щатския $. В утринните часове котировките доближиха 10.44 турски лири за $, а по отношение на еврото - 10.81 лири за едно евро.
Очаквано скочи и цената на златото, цената на една унция злато доближи 1855 $.
Изразено в турски лири, четвърт златна монета се продава за 1022 лири, а цяла златна монета, тъй наречените Джумхуриет алтънъ, коства 4161 турски лири.
Рекордното повишение на американския $ се свързва в Турция с упования за понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка. Финансовата институция следва да разгласи решението си за лихвите на следващия ден, 18 ноември.
След като централната банка през септември и октомври предприе курс на понижаване на лихвените проценти, цената на щатския $ стартира да се покачва всеки ден, а девалвацията на турската лира продължи.
Според специалистите, растежът на девалвацията на лирата още през октомври е надхвърлил плануваните стойности за турската национална валута към края на годината. Всеки ден валутите на турския пазар означават по един нов връх.
Турската лира е най-бързо топящата се парична единица на фона на щатския $, чиято стойност през актуалната 2021 година набъбна с 39 на 100. През 2021 година турската лира стана най-губещата парична единица в света, съпоставена с щатския $, двойно повече от аржентинското песо, означават още експертите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР