Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание

...
Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание
Коментари Харесай

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 година на фондация “Карол-Знание ” след мощен край и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на състезанието беше извоюван от Ния Тошкова .

Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и участник в редица пещерни експедиции и откривател на прилепите и техните популации в страната ни.

По думите на Ния Тошкова тя е спечелила финала поради актуалността на нейната тематика - всички приказват за прилепите и знаят, че са значими за екосистемата. Заради ковид обаче стана ясно и че тези животни придвижват вируси. 

“Моята тематика ненапълно се припокрива и с този вид проучвания, защото аз групирам и кръвни проби от животните и гледаме какви антитела имат. Дали техните антитела са по-бързо се трансформират от нашите, тъй че да стават по-адаптивни към нови заразявания.

Това може в бъдеще да ни бъде по-полезно, защото ще ни даде предварителна информация за това какви вируси има при прилепите и защото ние влизаме в контакт под една или друга форма, е добре да сме осведомени авансово ”, споделя Ния Тошкова.

Освен това, съгласно нея антителата на прилепите могат да се употребяват в бъдеще за изработката на нови ваксини и т.н.     
Чуйте целия диалог на Гергана Пейкова в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР