Филмовото изкуство щеше да загуби истински виртуоз в лицето на

...
Филмовото изкуство щеше да загуби истински виртуоз в лицето на
Коментари Харесай

Roger that: операторът Роджър Дийкинс събра свои бекстейдж снимки във фотокнига

Филмовото изкуство щеше да загуби същински виртуоз в лицето на английския кинооператор Роджър Дийкинс ( " Изкуплението " Шоушенк ", " Големият Лебовски ", " Красив разум ", " 007 Координати: Скайфол " ), в случай че той беше последвал фамилната традиция и беше станал строител. " Баща ми беше доста отчаян от избора ми досега, в който не пристигна на кино премиера в Холивуд. След това ми сподели: " Сега към този момент разбирам какво тъкмо правиш и за какво го правиш ", спомня си Дийкинс в увода към фотокнигата Byways.

Италианското издателство Damiani показва в каталога си най-интересното заглавие за тази година - селекцията с фотографии на Дийкинс (р. 1949 година, Англия), снимани през годините на дейната му кино кариера. Всичко стартира с една инцидентно купена в магазин за фотографска техника втора ръка камера Pentax, с която стартира да снима в паузите сред фотосите. Натрупва огромна сбирка от забавни фрагменти от и отвън снимачната площадка. Сравнява скъпия си фотографски списък с дневник, в който доста от фотосите би трябвало да носят щемпел " поверително и персонално ".

Днес Дийкинс се любува на всеки свободен ден в натоварения си професионален график, тъй като това му дава опция да практикува две от обичаните си неща - пътуване и снимка. " Окото е съвършеният фотографски уред и има потребност от непрекъснато придвижване, развиване, тренировки ", разяснява операторът.

Способността на Дийкинс да вижда значимите елементи го трансформира в легенда. Като кино оператор с 15 номинации и два извоювани оскара за " Блейд Рънър 2049 " (2017 г.) и " 1917 " (2019 г.) и доста майсторски класове по целия свят Роджър Дийкинс едвам намира време да довърши своя албум с фотографии.
Фотограф: Roger A Deakins Източник: Published by Damiani Реклама
Притиска го поканата от режисьора Сам Мендес, с който работи на снимачната площадка на военния филм " 1917 ", който го кани да се включи в екипа на новия му филм Empire of the Light, в който вземат участие Оливия Колман, Колин Фърт и Тоби Джоунс.

Въпреки двете статуетки " Оскар " е безапелационен, че срещата с кралица Елизабет Втора, която му връчи медал за специфични заслуги, е най-голямата му премия.

На 24 май Роджър Дийкинс ще навърши 73 години и най-вероятно ще отпразнува рождения си ден по този начин, както прави от десетилетия - на снимачната площадка. Обикновено подвига тост с сътрудниците си и постоянно напомня, че пътят му стартира в документалното кино, минава през игралното, само че в никакъв случай не се откъсва от живия живот - най-голямото ентусиазъм. И събраните фрагменти в Byways го потвърждават.
Фотограф: Roger A Deakins Източник: Published by Damiani
Сред скъпите си находки от последните пет десетилетия откроява фотографията, на която се вижда стара жена, чакаща на автобусна спирка. " Жената гледа афиш на голо момиче, легнало на слънцето. Този кадър ми харесва тъкмо тъй като не ни става доста ясно защо тъкмо си мисли тази жена. Дали си мисли за личната си възраст, за това, че желае да е по-млада. Или пък, обичайно по британски, си мисли за времето, мечтаейки да е по-топло. Или е шокирана от това, което вижда? Всеки кадър, който задава въпроси, е значим ", споделя Дийкинс. Убеден е, че по този начин стоят нещата и с положителното кино - то задава въпроси, кара ни да мислим.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР