Филипините се обърнаха към съседски страни, като Малайзия и Виетнам,

...
Филипините се обърнаха към съседски страни, като Малайзия и Виетнам,
Коментари Харесай

Филипините убеждават Малайзия и Виетнам за общ кодекс за поведение в Южнокитайско море

Филипините се обърнаха към съседски страни, като Малайзия и Виетнам, за разискване на обособен кодекс за държание във връзка с Южнокитайско море. Това съобщи президентът Фердинанд Маркос-младши, представен от " Ройтерс ".

Той означи стеснен прогрес към реализиране на по-широко районно съглашение с Китай.

Отношенията сред двете страни се обтегнаха при сегашния президент на Филипините, който ускори недоволствата си от " агресивното " държание на Китай, като в същото време с единствения контрактуван съдружник на Филипините - Съединените щати.

Маркос съобщи, че ескалиращото напрежение в Южнокитайско море изисква Филипините да си партнират със съдружници и съседи, с цел да поддържат мира в натоварения воден път. По негови думи обстановката сега е " по-страшна ".

" Все още чакаме, само че напредъкът е много муден за жалост ", означи той, имайки поради напъните на групата от страни от Югоизточна Азия.
 Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд
Филипините отхвърлят китайската брегова защита да е прогонила техен военноморски транспортен съд

Военният шеф на Филипините дефинира изказването на Китай като " агитация "

" Поехме самодейността да се обърнем към останалите страни към АСЕАН, с които имаме съществуващи териториални спорове, като една от тях е Виетнам, а друга - Малайзия, и да създадем наш личен кодекс на държание ", добави президентът. " Надяваме се, че това ще се разрасне и ще обхване и други страни от АСЕАН ".

Изявлението на Маркос идва след срещата му в петък с китайския президент Си Дзинпин в коридорите на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие в Сан Франциско.

Двамата водачи разискаха способи за понижаване на напрежението в противоречивите стратегически води след през тази година.
 Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море
Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта отбелязва териториалните искания на Китай в района

През последните няколко години АСЕАН и Китай работиха за основаване на рамка за договаряне на кодекс на държание, като този проект датира още от 2002 година Прогресът обаче е муден макар уговорките на всички страни за прогрес и ускорение на процеса.

Разговорите по съставените елементи на кодекса към момента не са почнали. Има опасения до каква степен Китай, който има териториални искания върху по-голямата част от Южнокитайско море, е зает със наложителен набор от правила, които страните от АСЕАН желаят да приведат в сходство със съществуващото интернационално право.

Манила и Пекин водят териториални разногласия от години, защото Китай става все по-настоятелен във връзка с морските си искания, което буди паника измежду прилежащи страни и други народи, опериращи по основния търговски път, като Съединените щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР