Фил Филипов, един от най-богатите българи в САЩ е издъхнал

...
Фил Филипов, един от най-богатите българи в САЩ е издъхнал
Коментари Харесай

Почина Фил Филипов, един от най-богатите българи в САЩ

Фил Филипов, един от най-богатите българи в Съединени американски щати е умрял в дома си в Маями след боледуване. Скръбната новина беше доказана от филантропа Шефкет Чападжиев, който е тръгнал по неотложност за Съединени американски щати, откакто е научил за кончината му, съобщи bg-voice. 
Освен доста сполучлив предприемач от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от огромните донори в българската общественост. Една от огромните дела, които поддържаше до последно, беше българската черква “Св. София ” в чикагското предградие Дес Плейнс. Филипов участваше и в делегацията, която показа българската общественост в Съединени американски щати пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.
Историята му е доста пъстра и забавна. Той е определян за “най-мразения началник в Германия ”. Той дели времето си сред Америка и останалия свят
Фил Филипов е едвам на 17 година, когато бяга от България през 60-те години на предишния век. Но не споделя, че е поради комунизма. “Ние бяхме на по 17 години, никой не е бил политически. Аз избягах, тъй като на Запад имаше и коли, и дами, и други работи, които не ни позволяваха в този режим ”, прям е той. Минава през лагер в Гърция и след това отива в Чикаго
През 1966 година Фил стартира като метач във компанията за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига, а през 1979 година е пратен в офиса на компанията в Париж. През 1993 година компанията е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за произвеждане на кранове и подемна техника. А Фил Филипов към този момент е президент на компанията. 10 години по-късно напуща и стартира личен бизнес – купува компании в тежко положение и ги оздравява с брутална дисциплинираност.
Често го назовават Добрия деспот. “Такъв съм – без съмнение отсича Фил. – И съм доста добър в неприятно време. Знам по какъв начин да провеждам предприятия. Над 30-40 предприятия съм вдигнал на крайници. Последното в Германия “Атлас ” преди 6-7 години губеше по 2 и половина милиона на месец, а в този момент печелим. ”
Фил Филипов има фабрики в Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Българинът постоянно влиза в конфликти със синдикатите – в това число и тези в Германия, когато отхвърля да договаря с тях като притежател на компанията за кранове “Атлас ”. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР