Фигури“ изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл,

...
Фигури“ изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл,
Коментари Харесай

„Фигури“ от Мария Попова, създателката на енциклопедичния сайт Brain Pickings (предложение за четене)

„ Фигури “ изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, преплитайки житейските пътища на няколко исторически персони – огромна част от които дами, множеството от тях несправедливо потънали в периферията на историята.

Разказът стартира с астронома Йохан Кеплер и приключва с океаноложката Рейчъл Карсън. Между тях се простира изложба от художници, писатели и учени – Мария Мичъл, Хариет Хосмър, Емили Дикинсън, Ралф Уолдо Емерсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и други

Чрез своя живот те задават някои от най-важните въпроси: какво значи да оставим дълготраен отпечатък в един посредствен свят? Постиженията и признанието задоволителни ли са, с цел да сме щастливи? Гениалността ли е отговорът? А може би любовта?

„ Всеки неутолим четец знае, че за мисловния Вавилон няма система на Дюи. Разхождате се измежду купчините в лабиринта и концепциите ви прескачат като прашни зайчета, завършени от петънцата, покриващи неизброимите, прочетени доста от дълго време книги. В прочут смисъл съм вкарала всяка книга, която съм прочела, и всяка мисъл, която ме е осенявала в миналото – т.е. себе си – в този план ”, признава авторката на „ Фигури “.

За създателя

Мария Попова е израснала в България, живее в Бруклин. Завършила е Университета на Пенсилвания със компетентност „ Комуникации ".

Като публицист на свободна процедура е писала за списанията Wired UK и Smithsonian Magazine, уеб страницата Design Observer и този за онлайн публицистика на Харвардския университет Nieman Lab.

Идеята за brainpickings.org я спохожда през 2006 година, до момента в който работи за рекламна организация във Филаделфия.

През 2010 година Мария Попова към този момент е най-известната българка в обществената мрежа Twitter. Днес блогът Brain Pickings е част от непрекъснатия цифров списък на скъпите културни материали на Библиотеката на Конгреса и е следван от повече от един милион читатели.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР