ФИФА и УЕФА са отправили запитване към БФС за оттеглената

...
ФИФА и УЕФА са отправили запитване към БФС за оттеглената
Коментари Харесай

ФИФА и УЕФА искат обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов

ФИФА и УЕФА са отправили питане към БФС за оттеглената от Борислав Михайлов оставка като президент на футболната ни централа, проличава от пост на експерта по спортно право Георги Градев във фейсбук.

Градев е разгласил писмото, на което се вижда, че е пратено на 4 май и е подписано от заместник-генералния секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и от заемащия същата служба в УЕФА Кевин Ламур. То е адресирано до изпълнителния шеф Борислав Попов.



Двамата желаят пояснение на събитията от предходната сряда, когато Михайлов изненадващо се появи на съвещание на Изпълкома на БФС и съобщи, че е трансформирал желанието си отпреди година и половина. Желае да остане и довърши мандата си, изтичащ през февруари 2022 година Насроченият за 25 юни предварителен конгрес бе анулиран.



В тази връзка Графстрьом и Ламур питат съгласно кой член от Устава на БФС и съответното законодателство в България, ИК е одобрил решението на Михайлов да се върне на поста. Двамата напомнят станалото през есента на 2019 година, когато Боби подаде оставка. И събитията по-късно.

Вратарят на Четвъртите в света подписа оставка на 18 октомври 2019 година Това стана след злощастния мач България - Англия (0:6), засенчен от расистки прояви на част от публиката. Михайлов бе свикан да напусне от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Те публично обявиха, че държавното управление стопира да работи с БФС до момента в който той е президент.

Михайлов сподели на брифинг след сбирката на ИК тогава, че си потегля по лично предпочитание, не под напън, и решението му е дефинитивно. Междувременно в БФС бяха влезнали ГДБОП и прокуратурата. Започна инспекция. Част от членовете на ИК също подадоха оставки (тогава се твърдеше, че са всички, само че неотдавна се оказа, че не е така). За и.д. началник бе определен един от вицепрезидентите - дългогодишният международник Михаил Касабов.

Изборен конгрес бе насробен за началото на юни 2020 година, само че беше анулиран поради пандемията. Това се случи и с втората дата през декември.

От началото на годината във футболните среди стартира да се приказва, че БФС не е доста податлив да организира общото заседание на 25 юни, още повече новото управление щяло да остане единствено до февруари 2022 година, защото по правилник (няма подобен текст там, бел. ред.) скоро трябвало да има и постоянен конгрес.

Заговори се също, че Михайлов можел да отдръпна оставката си. Малцина имаха вяра, само че това стана факт - ден след брифинг на Димитър Бербатов, на който някогашният голмайстор на Висшата лига обявява кандидатурата си за 25 юни.

Борислав Михайлов отхвърли завоя в желанията му да има общо с Бербатов, защото той не му бил " таргет ". Отрече и връзка с политическата рецесия в страната.

В понеделник, по време на първата от двете конференции на ГЕРБ за деня, Бойко Борисов разяснява със жлъч оттеглената оставка от Михайлов. Той я съпостави със завръщанията в политиката и Народното събрание на Арман Бабикян, Татяна Дончева, Мая Манолова...

" Абсолютно обикновено е на този декор да се върне и Борислав Михайлов. Нали не ме държите и за това виновен? "

Че БФС може да има проблеми с УЕФА и ФИФА поради хода на някогашния вратар предизвестиха адвокати още в края на предходната седмица. Според някои от тях той няма право на това - с подадената оставка ориста му трябвало да се реши към този момент единствено от конгрес.

Напускането на Михайлов преди година и половина беше посрещнато с облекчение във футболния свят - поради расисткия скандал. Някои огромни медии, най-много в Англия, с не по-малка изненада от българските отразиха новината от предходната сряда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР