Фиаското в американския Конгрес продължава: група крайнодесни републиканци блокира избора

...
Фиаското в американския Конгрес продължава: група крайнодесни републиканци блокира избора
Коментари Харесай

Маккарти срещу Групата на свободата: какво се случва в американския Конгрес?


Фиаското в американския Конгрес продължава: група крайнодесни републиканци блокира избора на ръководител на Камарата на представителите и тя не може да стартира работа. Кои са те и какво целят?

Група от 20 крайнодесни републиканци настойчиво отхвърлят да изберат претендента на партията им за ръководител на Камарата на представителите на - Кевин Маккарти. И след няколко гласувания долната камара на американския Конгрес не може да стартира същинската си работа. 
Редакцията предлага
Случващото се изглежда извънредно безредно. Дори и републиканците признават това. Конгресменът от Уисконсин Майк Галахър обаче съобщи: " Демокрацията неслучайно е сложна! "

И въпреки всичко, в случай че шепата негови съпартийци - основно представители на крайнодясното крило в Републиканската партия, реализиран задачата си, този безпорядък ще продължи. Те не желаят долната камара на Конгреса да има мощен ръководител, а самите те да натрупат колкото е допустимо повече политическа тежест.

Дори Тръмп не съумя да помогне на Маккарти

" Ако искаш да прочистиш блатото, не може да назначиш най-големия алигатор да управлява упражнението ". С това изречение Мат Гец непосредствено влезе в новинарските излъчвания. Под " алигатор " той засяга Кевин Маккарти, претендента на републиканците, който Гец явно счита за подкупен.

40-годишният конгресмен от Флорида Гец обича да бъде определян като закостенял скандалжия от американските медии. Той е гръмък и краен във вижданията си и има вяра, че всеки има право да пази собствеността си с оръжие. Гец твърди, че на изборите през 2020 година е имало фалшификации и също по този начин е подкрепян от.

Въпреки това Тръмп,, също прикани републиканците да поддържат Кевин Маккарти. Това е най-лошото кадрово решение, което Тръмп в миналото е взимал, написа Гец в Туитър във връзка реакцията му.

" Групата на свободата " е в основата на протеста

Колежката му от партията Лорън Бобърт репликира в Капитолия, че тъкмо противоположното би било вярно. Президентът Тръмп би трябвало да каже на Кевин Маккарти, че той не разполага с задоволителна поддръжка и би трябвало да се отдръпна, сподели тя. В залата се чуха освирквания след думите ѝ. 

36-годишната Бобърт, която е представителка на щата Колорадо, също е известна с крайнодесните си начинания. На коледна картичка тя театралничи дружно с децата си и с оръжия,  обявявала се е против носенето на маски, също така е и срещу еднополовите бракове. Майката на четири деца счита има вяра по този начин, че църквата стои над страната. Въпреки че е доста известна в лагера на крайните последователи на Тръмп, преизбирането ѝ през есента висеше на косъм.

За първи път от 100 години Камарата на представителите на Съединени американски щати не съумя да си избере ръководител от първото гласоподаване. На фотографията: Мат Гец.

Бобърт и Гец принадлежат към така наречен " Група на свободата " - секта в Републиканската партия, която сплотява най-крайните консерватори. Деветнайсет от двайсетте конгресмени, дали своят вот против Кевин Маккарти, са свързани с нея. Включително Байрън Доналдс. 44-годишният афроамериканец от Флорида е претендентът, повдигнат от тях за ръководител на Камарата на представителите. Той, сходно на мнозина от тях, упорства федералното държавно управление да спре да задлъжнява и като цяло да ограничи своето въздействие. В подмяна на това съгласно тях Конгресът и най-много неговите членове трябва да придобият повече пълномощия. 

Едно нещо е несъмнено: хаосът ще продължи под една или друга форма

Случащото се явно пристигна допълнително и на Джим Джордан, който е първият водач на " Групата на свободата ".  " Различията, които може би имаме, бледнеят спрямо разликите сред нас и левите, които за жалост управляват другата партия ", съобщи той. 

Независимо кой ще застане отпред на Камарата на представителите, едно нещо е несъмнено - крайнодясното крило на републиканците доста ще усложни живота и работата на долната камара на Конгреса.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР