Фейсбук Община Варна ще кандидатства за европейско финансиране за облагородяване и

...
Фейсбук
Община Варна ще кандидатства за европейско финансиране за облагородяване и
Коментари Харесай

Облагородяват достъпа до рибарско селище Карантината“ с евросредства

 Фейсбук Община Варна ще кандидатства за европейско финансиране за облагородяване и възстановяване на достъпа до рибарско населено място " Карантината “ и за създаване на морски информативен център. Администрацията приготвя план по процедура " Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличение на синия капацитет “ по Програма за морско дело и риболовство 2014 –2020 година Това стана ясно на днешното онлайн съвещание на ПК " Европейски въпроси и интернационално съдействие “, на което беше дадена зелена светлина за кандидатстване.

Рибарско населено място " Карантината " се намира в непосредствена непосредственост до новостроящото се пристанище в едноименната околност. Реализацията на дейностите, заложени в планово предложение, ще надгради и добави работите, изпълнени по европейския план " Модернизация и реорганизация на рибарско пристанище " Карантината “. Предвижда се създаване на алеи, доставка и монтаж на парково съоръжение, обезпечаване на достъп за хора с увреждания. Ще бъде построен информативен център, който ще работи и с деца, с цел да мога те да се срещнат с локалните риболовен занаяти. За отдиха на посетителите ще бъде построено игрище за плажен волейбол. Максималната дълготрайност за осъществяване на плановото предложение е до 18 месеца.

С оглед своевременното пускане на дейностите Община Варна ще обезпечи средства в размер на 470 хил. лева с Данък добавена стойност от общинския бюджет за застраховане на допустимите разноски, които по-късно ще бъдат възобновени от Програмата за морско дело и риболовство.

По същата стратегия администрацията приготвя още едно планово предложение – главно за  дигитализиране на архива на основателя на Морската градина арх. Антон Новак. Резултатите от плана ще допринесат за съхраняването на историческото завещание, обвързвано с активността на паркостроителя и Първото рибарско учебно заведение, както и популяризирането му по наличен метод измежду жителите и гостите на Варна. Продължителността за осъществяване на плана е до 12 месеца, а индикативният му бюджет е до 66 хил. лева

Членовете на комисията дадоха също единодушието си Община Варна да кандидатства с планово предложение по интегрирана процедура " Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани ограничения за възстановяване достъпа до обучение “, която се осъществя по две оперативни стратегии -   " Наука и обучение за образован напредък " и " Развитие на човешките запаси “. Целта на процедурата е да способства за повишение качеството на живот, общественото включване и понижаване на бедността, както и до трайната интеграция на представителите на уязвими групи.

Минималният размер на финансиране е 100 хил. лева, а оптималният – до 1,59 млн. лв.. Безвъзмездната финансова помощ е до 100% от общите възможни разноски. Дейностите по плана би трябвало да приключат най-късно до края на 2023 година
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР