Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив ще бъде

...
Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив ще бъде
Коментари Харесай

Пуснаха евтини билети за спектаклите на Пловдивска опера на Античния театър

Фестивалът Opera Open на Античния спектакъл в Пловдив ще бъде открит с Гала на международно приетата оперна дива Аида Гарифулина. Началото на 11-ото издание на фестивала, който отбелязва 70-годишнината от основаването на Опера Пловдив, ще бъде обещано на 26 юни. Това оповестиха на конференция в Община Пловдив доцент Нина Найденова, маестро Диан Чобанов, новият шеф на Държавна опера - Пловдив и маестро Лучано Ди Мартино, артистичен шеф.

Билетите за Opera Open към този момент са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само до 7-ми април най-ревностните фенове могат да се възползват от ранна промоция - отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лева в централните браншове с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

„ Операта е тук! “ е слоганът, който сплотява честванията за 70-годишнината на Опера Пловдив и фестивала през 2024 година. " Операта е тук – в своя град, в страната си, в сърцата на жителите. Тя е метод на живот, мислене и другарство посредством просвета ", уточни дългогодишният шеф на Пловдивската опера Нина Найденова.

По случай годишнината операта и община Пловдив подаряват на пловдивчани и посетители на града галаконцерт с присъединяване на концертмайстора на " Ковънт гардън " Васко Василев. За първи път оперната музика ще звучи навън - на площад " Централен " в Пловдив на 16 юни.

Фестивалът е със мощно интернационално наличие и жанрово многообразие. Основен акцент в програмата на Opera Open 2024, който ще е измежду водещите музикални събития за България през годината съгласно уредниците, е тържественото разкриване със сопраното Аида Гарифулина. Тя е постоянен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, в това число Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитън опера (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал.

Световната й кариера стартира със спечелването на състезанието „ Опералия " на Пласидо Доминго, а геният й я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез, по този начин и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс и Мерил Стрийп в наградения с „ Оскар " филм „ Флорънс “.

Тазгодишното издание на фестивала включва две премиерни продукции с присъединяване на интернационалните актьори – операта „ Кармен “ от Бизе и балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев.

„ Кармен “ се завръща на античната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните функции са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с сполучлива кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в влиятелните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.



Балетната натрупа с оркестъра на Опера Пловдив приготвят премиера на „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се слага от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения.

Опера Пловдив ще означи 100 години от гибелта на Пучини с „ Турандот “ с присъединяване на тенора Хачатур Бадалян, уточни артистичният шеф Лучано Ди Мартино. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

След петгодишно неявяване на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния спектакъл – „ Аида “, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео актьора Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.

Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла VIVA VERDI с определени подиуми от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.

През август програмата на Opera Open  е ориентирана към феновете на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „ Исус Христос Суперзвезда “ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакълът VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.

В годината на Райна Кабаиванска фестивалът приключва с Гала в нейна чест на 15 септември с присъединяване на звездите на нейните интернационалните майсторски класове, които към този момент градят сполучлива кариера.

От 2019 година насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив  и за мен е голяма чест да поздравявам екипа на Държавна опера - Пловдив, за това че и с програмата си за Opera Open прави по този начин, че Пловдив да е още по-посещаван, уточни кметът Костадин Димитров. По думите му фестивалът е и образец за резистентност на плана Европейска столица на културата, а Пловдив се трансформира в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот.

" И ние сме извънредно щастливи, че държавните културни институти, с които Пловдив толкоз доста се гордее, са надминали от дълго време националното равнище и бележат все нови и нови висоти. Операта е голям мотор за развиването на събитийния туризъм в Пловдив, а оттова и на културно-историческия туризъм “, сподели по време на конференцията заместник-кметът Пламен Панов. 



ПРОГРАМА OPERA OPEN 2024

25.06 OPERA OPEN 2024: AIDA GARIFULLINA GALA – разкриване, 21 ч.

29.06 OPERA OPEN 2024: ТУРАНДОТ - Пучини  - 21 ч.

03.07 OPERA OPEN 2024: VIVA VERDI - 21 ч.

06.07  OPERA OPEN 2024: КАРМЕН - Бизе - 21 ч.

12.07  OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев -21 ч.

16.07  OPERA OPEN 2024 – ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО: 80 години Кирил Маричков - 21 ч.

20.07  OPERA OPEN 2024 АИДА – Верди - 21 ч.

21.08  OPERA OPEN 2024 JESUS CHRIST SUPERSTAR - 21 ч.

24.08  OPERA OPEN 2024 VIVA L`OPERETTA, VIVA L’OPERA - 20:30 ч.

27.08  OPERA OPEN 2024 СЕМЕЙСТВО АДАМС - 21 ч.

30.08  OPERA OPEN 2024 АИДА - Верди - 20:30 ч.

04.09 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев - 20 ч.

15.09 ГАЛА В ЧЕСТ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА - 20 ч.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР