FedEx почти не успя да вдигне бизнеса си на крака.

...
FedEx почти не успя да вдигне бизнеса си на крака.
Коментари Харесай

Достигнаха ли своя връх печалбите на американския бизнес

FedEx съвсем не съумя да вдигне бизнеса си на крайници. Месеци откакто за първи път стартира да доставя колета за една нощ през 1973 година, първият петролен потрес удари международната стопанска система и младата логистична компания изглеждаше обречена на разпад. Сега, когато Организацията на страните - експортьорки на нефт (ОПЕК), още веднъж раздруса така и така неуверената международна стопанска система с решението си на 5 октомври внезапно да понижи производството, цените на горивата са единствено едно от терзанията на компанията. Слабите размери на доставки и непрекъснато високите разноски накараха FedEx да отдръпна насоките за облагата за идната година през септември, което смъкна повече от една пета, или 11 милиарда $, от пазарната й стойност.

FedEx от дълго време се счита за водач на стопанската система като цяло. В знак, че тази известност е добре застрахована, корпоративните колоси на всички места в този момент предизвестяват за удари върху облагите, до момента в който Уолстрийт се приготвя за сезона на облагите в Съединени американски щати, който стартира предходната седмица. На 6 октомври английският петролен колос Shell съобщи, че чака маржовете в нейния рафиниращ и химически бизнес да паднат внезапно. На идващия ден Samsung, южнокорейският електронен колос, предизвести, че оперативните му облаги ще намалеят за първи път от три години.
Предупредителни сигнали
Много икони на America Inc дават сходни сигнали. Ford съобщи, че предстоящото стесняване на облагите се дължи наред с други фактори на дефицита на части за своите коли. Nike се бори да почисти огромните ресурси от непродадено спортно облекло. Дори американските софтуерни колоси, които замразяват наемането на чиновници, защото рекламодателите стягат бюджетите за цифров маркетинг, а изтощените от инфлацията консуматори отсрочват покупката на нов смарт телефон, към този момент не наподобяват неуязвими. Странният набор от оптимистични резултати като тези на PepsiCo единствено акцентират какъв брой негазирана наподобява по-широката картина.
Реклама
Като цяло прогнозите за облагите за третото тримесечие на показателя S&P 500 на огромните американски компании до момента са ревизирани надолу с 6.8% от юни насам. Това е повече от два пъти по-голямо от междинната проверка през последното десетилетие. Очакванията за идната година няма по какъв начин да не паднат. Част от казуса се дължи на мощния $, който прави задграничните доходи, които съставляват съвсем една трета от общия размер на S&P 500, с по-малка стойност, когато се извърнат в долари. По-голямата причина е забавянето на стопанската система. Ако това се трансформира в криза, както наподобява, евентуално резултатите ще пострадат повече. След Втората международна война облагите на акция са паднали приблизително с 13% към рецесиите, пресмята банката Goldman Sachs.

През последните няколко десетилетия сходни циклични спадове бяха най-вече краткотрайни епизоди в дълъг пробег за корпоративни облаги. Мощни структурни сили тласкаха облагите до връх след връх по отношение на Брутният вътрешен продукт. През последното тримесечие те бяха на рекордно равнище. Някои от тези дълготрайни мотори на облагата сега понижават. Глобализацията, която разреши на фирмите да намалят разноските и да станат по-ефективни, стопира на фона на геополитическото напрежение. Световната търговия ще нарасне единствено с 1% през идната година, предвижда Световната комерсиална организация (СТО) на 5 октомври. Два дни по-късно Съединени американски щати стегнаха още повече рестриктивните мерки си върху износа на технологии за Китай. В същото време безмилостната консолидация, която направи доста промишлености по-концентрирани и доходоносни, може да е завършила.
Източник: Reuters Обръщане на тренда
По-притеснително за основните изпълнителни шефове е, че други значими мотори на корпоративните облаги - ниските лихвени проценти, ниските налози и стагниращите заплати - може да се извърнат. След години на приемане на дребен дял от облагите на фирмите кредиторите, държавните управления и служащите изискват повече.

Исторически ниските лихви и налози са съдействали за една трета от растежа на облагите на S&P 500 (с изключение на финансовите компании) през последните две десетилетия съгласно изследване на Майкъл Смолянски от Федералния запас. И двата индикатора в този момент се повишават. По-високите лихвени проценти ще създадат обслужването на задълженията по-трудно за фирмите, което ще изяде крайния резултат. Като начало това ще засегне тези компании - нормално по-рисковите - които са взели заеми при плаваща рента. Въпреки че дългът с плаваща рента съставлява единствено 11% от общите заеми на фирмите от S&P 500, част от останалите 89% също ще би трябвало да бъдат рефинансирани рано или късно - съвсем несъмнено на доста по-висока цена. Това включва над 1 трлн. $ облигации с капиталов клас, издадени през 2020 година
Източник: Reuters Реклама
Точно както финансистите стават по-взискателни, това вършат и данъчните. Тъй като апетитът за данъчни облекчения, финансирани от недостиг, понижава, различен Закон за облекчение на налозите и работни места, който беше подписан от Доналд Тръмп през 2017 година и понижи законовата корпоративна ставка от 35% на 21%, наподобява малко евентуално да бъде признат. Законът за понижаване на инфлацията (IRA), признат неотдавна при приемника на Тръмп от Демократическата партия Джо Байдън, включва 15% минимална ставка на корпоративния налог върху облагите на предприятия с над 1 милиарда $ доходи преди заплащане на налози. Goldman Sachs счита, че новите правила ще понижат общите облаги на S&P 500 със скромния 1% през 2023 година, като секторите на технологиите и опазването на здравето ще бъдат наранени най-силно. Все отново обтегнатите обществени финанси вършат допустимо налозите да се покачат в средносрочен проект. Като спомагателна засегнатост се счита фактът, че IR вкарва налог от 1% върху противоположното изкупуване на акции, което демонстрира политически вкус за прилепяне на компании, които не могат да създадат нищо по-добро с облагата от това да я разпределят на акционерите.

Служителите също са изтощени да бъдат притискани. От 70-те години на предишния век делът на брутния вътрешен артикул, който отива за служащите, е намалял в целия богат свят, макар че този дял за облагите на фирмите се е повишил. Този по този начин наименуван дял на труда скочи по време на пандемията, когато доста компании продължиха да заплащат на служащите, даже когато Брутният вътрешен продукт се намали. Той падна, само че по-рано тази година остана най-високият от началото на века. Разходите за труд са 40% от тези на огромните американски компании. Действителният принос на заплатите към разноските е доста по-висок: в последна сметка доставчиците би трябвало да заплащат и на личните си служащи и да трансферират част от тези разноски нагоре по веригата на цената. Официалните данни за септември, оповестени на 7 октомври, демонстрират, че нажеженият пазар на труда не се охлажда задоволително бързо и заплатите не престават да порастват. Тъй като нарастванията на заплатите са непостоянни, те могат да провокират доста закъснение на маржовете. Според швейцарската банка UBS трудоемките браншове като търговията на дребно могат да видят спад на оперативните облаги с 2% за всеки спомагателен един % нарастване на заплатите.

Американските основни изпълнителни шефове се тормозят по-малко от европейските си сътрудници да подхващат дейности против комбинацията от възходящи разноски за труд и отслабващо търсене и вършат съкращения. Някои към този момент понижават заплатите. На 6 октомври беше обявено, че General Electric възнамерява да уволни 20% от личния състав в своя американски бизнес за вятърни турбини. Говори се, че производителят на чипове Intel също редуцира хиляди работни места.
Промяна на салдото на силите
И въпреки всичко на бизнеса може да му е по-трудно, в сравнение с в предишното, да размахва брадвата. Балансът на силите сред труда и капитала се трансформира. Ново предписание, препоръчано от Министерството на труда в Съединени американски щати на 11 октомври, ще затрудни компаниите да класифицират своите служащи като реализатори, а не като чиновници, което ще усили разноските. Членството в синдикатите, които прекараха втората половина на ХХ век в крах, се радва на малко, само че доста възкръсване. Проучване на Gallup слага публичната поддръжка за проведения труд на най-високото равнище от 1965 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР