Федералният резерв огласи на 12 март нова кредитна програма, която

...
Федералният резерв огласи на 12 март нова кредитна програма, която
Коментари Харесай

Спестяванията на клиентите на фалиралата “Силикон Вели Бенк” ще бъдат изплатени напълно

Федералният запас огласи на 12 март нова кредитна стратегия, която ще би трябвало да насочи спомагателни средства към юридическите субекти, които имат право да ги получат, с цел да подсигурява, че “банките са в положение да удовлетворят настояванията на всичките си депозанти ”, написа Банкерь.

 

И добави, че “е подготвен да се оправи с всевъзможен евентуален ликвиден напън ”.

 

Въпросният кредитен проект на американските централни банкери е част от по-обхватните старания на регулаторите, в това число на шефа им Джеръм Пауъл, на министъра на финансите Джанет Йелън и на ръководителя на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите, да предотвратят разпространяване на вредите в цялата финансова система на страната и да уверят потребителите, че парите им са предпазени след втория по величина банков банкрут в историята на Съединените щати.

 

Мерките се вкарват след безразсъден уикенд, белязан от безредно търсене на евентуален покупател на СВБ и след затварянето на основаната в Ню Йорк “Сигнъчър бенк ”.

 

Фактическият банкрут на СВБ стана на 10 март когато акциите й регистрираха внезапен спад. Причината – писмо, изпратено от банковото управление до акционерите, в което се показва, че банката се пробва незабавно да набере капитал от над 2 милиарда щ. $ след претърпени финансови загуби.

 

Т. нар. “Програма за срочно банково финансиране ” ще предлага заеми за период до една година на кредиторите, дали обещание спомагателни гаранции, сред които щатски ДЦК и други “висококачествени активи ”, които ще се правят оценка по номинал.

 

Програмата ще отстрани “необходимостта от бърза продажба на тези скъпи бумаги във времена на стрес ” и ще е задоволителна да покрие всички застраховани американски депозанти, твърди Федералният запас.

 

Министерството на финансите вкарва 25 милиарда $ в този проект. Остава и опцията за достъп на депозитните институции до кредитиране от Американската централна банка.

 

Регулаторите настояват, че всички депозанти на СВБ ще имат достъп до парите си на 13 март, както и на “Сигнъчър бенк ”, която бе затворена от Нюйоркското министерство за финансови услуги преди да бъде сложена под контрола на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите и оповестена за продажба.

 

Официалните управляващи увериха на 12 март, че никакви загуби, зародили от колапса на горните две финансови институции, няма да бъдат обезщетени с пари на данъкоплатците.

 

Евентуалните дефицити ще бъдат финансирани от санкции на останалите играчи от банковата система. Акционерите и някои необезпечени кредитори няма да бъдат предпазени.

 

Множество вложители в рискови активи показват, че “Сигнъчър ” е най-уязвимият заемодател след СВБ, тъй като имат много наситена потребителска база, обилни инвестиции в криптовалути и софтуерни компании и висок дял на необезпечени депозити.

 

Техният размер е 89 милиарда щ. $, 90% от които не са били застраховани от Федералната корпорация към края на 2022-а, по публични данни.

 

Грубо една пета от общия размер на депозитите са били свързани с цифрови активи към 31 декември 2022-а. В тази връзка ръководителят на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища Гари Генслер даде обещание в публично изказване на 12 март “да проверява и предприеме и дейности ” при положение на нарушавания на федералния закон за скъпите бумаги.

 

Високопоставен чиновник на щатското финансово министерство е споделил на медиите, че госпожа Йелън се е съветвала с президента Джо Байдън преди да подпише проекта за задействане на “изключението за систематичен риск ”, позволяващо на всички депозанти на СВБ и на “Сигнъчър ” достъп до парите им на 13 март.

 

Защото в тази ситуация с първата банка не е имало задоволително време да бъде открит покупател и подхванати сполучливи дейности.

 

В публично изказване Байдън е изразил удовлетворение, че икономическият му екип “е намерил бързо решение, което пази американските служащи и дребния бизнес и е запазило сигурността на националната финансова система ”, като в същото време “доларите на данъкоплатците не са в риск ”.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР