Федерален съдия в САЩ обяви, че бившият съветник за националната

...
Федерален съдия в САЩ обяви, че бившият съветник за националната
Коментари Харесай

Съд в САЩ разреши издаването на книга от уволнен съветник по националната сигурност на Тръмп

Федерален арбитър в Съединени американски щати разгласи, че някогашният консултант за националната сигурност на президента Тръмп, Джон Болтън, може да разгласява книгата си с разкрития за работата му в Белия дом. Това се случва макар напъните на администрацията на Тръмп да блокира издаването й заради опасения от обявяване на поверителна информация.
Съдебното решение е победа за Болтън в дело, в което бяха намесени Първата корекция към Конституцията, която подсигурява свободата на словото и съображения за национална сигурност. Книгата съдържа рецензии към външната политика на президента Тръмп по време на годината и половина, която Болтън прекара в Белия дом.

" Доналд Тръмп би платил каквато и да било цена, би сключил каквато и да било договорка, би заобиколил който и да е закон - единствено да обезпечи политическото си оцеляване и триумф. " Това твърди Болтън, който беше уволнен предишния септември. Във вторник на пазара следва да излезе екзплозивната му мемоарна книга „ Стаята, в която се случи “. Публикуваните към този момент фрагменти разбуниха политическите духове във Вашингтон.

" Разкритията на Джон Болтън, че външната политика на американския президент се води от персоналните му ползи, понижават още повече възможностите на Тръмп да бъде избран отново през ноември. " Това разяснява пред БНР политологът от Вашингтон Маргарита Асенова.

Тя разяснява достоверността на изказванията на Болтън в излизащата от щемпел негова книга за работата му в Белия дом.

„ Абсолютно може да се има вяра на Болтън, тъй като неговата известност на политик е солидна. Той може да е един от ястребите, само че той е политик, който споделя това, което мисли. Той няма репутацията на лицемерен човек и на човек, който лъже. Може да не е прав, само че ще го каже непосредствено и няма да излъже “, сподели още тя.

Бившият консултант, прочут в Съединени американски щати като закостенял ястреб, твърди, че Тръмп е заслужавал да бъде отхвърлен от поста поради аферата с Украйна. Че се е молил на китайския президент Си Цзинпин да му помогне да завоюва втори мандат. Че е предложил на Си и на турския президент Ердоган услуги под формата на интервенция в самостоятелната правосъдна система на Съединените щати. Завчера Болтън съобщи в телевизионно изявление, че Тръмп е незапознат и несръчен като президент. Отговорът беше, че някогашният консултант е измамник.

„ Защо Болтън го прави в този момент, а не го даде това в Конгреса, когато беше поканен да свидетелства на процеса за импийчмънт против Тръмп, за мен не е доста ясно. Той съгласно доста хора е можел да отиде да свидетелства без някакви проблеми за него, само че изиска да има разпореждане от съда. А по-късно подцени Сената, като мислеше, че като каже - подготвен съм да потвърждавам пред Сената, Сенатът ще го предложения, само че Сенатът не го предложения, тъй като републиканците в Сената доста добре знаят какво ще каже Болтън “, сподели Асенова.

Според нея тази тактическа неточност на Болтън стратегически последствия сега, както върху резултата от импийчмънта на Тръмп, по този начин и върху самият Болтън и неговата известност в Америка.

„ Но обстоятелствата, че той в този момент разгласява тази книга и рискува да изгуби целия хонорар, всички облаги от книгата, в случай че съдът се произнесе не в негова изгода, значи, че парите не са главното, което го движи да бърза с обявата “.

„ Това, което Доналд Тръмп прави с външната политика, се отразява не на неговия базов електорат, само че се отразява на тази умна част от републиканската партия, за която външната политика е въпрос на сигурността и на подстрекателство “, счита Асенова.

Според нея Тръмп се стреми към някаква бърза победа на интернационалната сцена, към нещо, с което да се закичи преди изборите.

Асенова назова „ неправилен ход “ протегната от Тръмп ръка към Путин с настояването за възобновяване на Г-8.

„ Не способства с нищо за неговата база гласоподаватели, които не се интересуват от интернационална политика или доста малко се интересуват от интернационална политика. В същото време обаче разочарова републиканци, които са от класата на Джон Маккейн, от класата на Мит Ромни, които имат вяра в правилата на интернационалната политика и имат вяра, че американската сигурност и правилата на народна власт са най-важното нещо. Фактът, че той още веднъж протяга ръка към Путин, значи, че той още веднъж се надява на помощ в изборите. Според мен няма друго пояснение за това “, разяснява още политологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР