Фатално ще е, ако застоят продължи“, пише ТАЦ за изборите

...
Фатално ще е, ако застоят продължи“, пише ТАЦ за изборите
Коментари Харесай

Чуждите медии за изборите у нас: Много шум за нищо

„ Фатално ще е, в случай че застоят продължи “, написа ТАЦ за изборите в България. А ФАЦ показва, че „ вътрешнополитическият пейзаж в България към момента се състои от многочислени червени линии “.

„ Едно е несъмнено: нищо не е несъмнено “ – по този начин стартира обявата за изборите в България на немския „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ). „ Много звук за нищо “ – по този начин пък могат да се обобщят редица други публикации в немскоезичните медии по същата тематика.

Авторът в австрийския „ Ди Пресе “ написа: „ Големи изборни старания, дребен берекет “. Авторите на всички днешни изявления за България акцентират, че на пръв взор разумна наподобява коалиция сред двете най-големи партийни конфигурации, които имат евроатлантическа ориентировка – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Добрият ценител на България Михаел Мартенс написа във ФАЦ, че и двете обединения желаят бързо приемане в Шенген и дават поддръжката си за Украйна, в това число и с оръжие. По-нататък в кореспонденцията създателят обаче изяснява за какво такава коалиция е малко вероятна и установи, че „ вътрешнополитическият пейзаж в България към момента се състои от многочислени червени линии “, които не трябва да се прекосяват.

„ Но в случай че застоят продължи – това ще бъде съдбовно “, отбелязва по същия въпрос друга отлична познавачка на българската политика – Барбара Йортл в „ Тагесцайтунг “ (ТАЦ). Тя счита, че в България незабавно би трябвало да се работи, изключително в битката против корупцията и провеждането на правосъдната промяна. Авторката напомня и обвиняванията, които мнозина насочат против президента Радев, че е натрупал прекомерно доста власт около служебните си държавни управления.

„ Ако съдружният покер се провали, на ход още веднъж ще бъде президентът-русофил Румен Радев, който отново ще назначи служебно държавно управление и ще насрочи изключителни избори “, прибавя виенският ежедневник „ Ди Пресе “. Берлинският „ Тагешпигел “ отбелязва, че в случай че „ двете враждуващи прозападни партии “ не съумеят да се спогодят, България е застрашена да се завърне в съветската зона на въздействие.

Във ФАЦ Михаел Мартенс загатва и растежа на „ Възраждане “, която поддържа Путин и е срещу Европейски Съюз, а по адрес на Движение за права и свободи написа, че придвижването се счита най-много за „ бизнес-партия “, дружно с която надали може да се организира правосъдна промяна. За Движение за права и свободи „ Ди Пресе “ даже написа като за „ партия на олигарсите “ на турското малцинство.

Ето и няколко фрази от обявата в австрийския „ Дер Щандарт “, където Аделхайд Вьолфл написа за България: „ Спешно е належащо държавно управление. През последните две години в страната единствено за малко имаше постоянно държавно управление, ръководено от премиера модернизатор Кирил Петков. (…) Обществото е тежко разцепено сред прозападните новаторски сили и тези кръгове, които пазят статуквото и не се отхвърлят от корупционните си практики. Но България е разграничена и геополитически. Много гражданки и жители поддържат Кремъл, в това число и във войната против Украйна. Кремълската агитация изигра своята роля и в предизборната битка. Разпространени бяха да вземем за пример погрешните изказвания, че България ще изпраща бойци в Украйна или че въвеждането на еврото в страната през 2024 или 2025 ще бъде нездравословно. Тази политика на втълпяване на страхове беше употребена най-много от „ Възраждане “.

Завършваме с прогнозата на „ Ди Пресе “: „ Много се изговори за мечтаното от Европейски Съюз съдействие сред двете огромни обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ под формата на експертно държавно управление или като толериране на малцинствен кабинет от другата партия. Но разликите сред околните до олигарсите ГЕРБ и борците против корупцията от ПП-ДБ са прекомерно огромни. “

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР