Фармацевтите настояват да се повиши заплащането им за изпълнена рецепта

...
Фармацевтите настояват да се повиши заплащането им за изпълнена рецепта
Коментари Харесай

Фармацевтите искат по-високо заплащане за изпълнена рецепта с лекарства от НЗОК

Фармацевтите упорстват да се увеличи заплащането им за изпълнена рецепта с медикаменти, изцяло платени от НЗОК. Това се показва в мнение на Българския фармацевтичен съюз.

Сега аптеките получават 4,00 лева с Данък добавена стойност за изпълнена рецепта за медикаменти, изцяло платени от НЗОК, само че от фармацевтичният съюз упорстват да се плануват средства в бюджета на НЗОК, с които сумата да се увеличи на 5,00 лева с Данък добавена стойност.

Мотивите за настояването им са повишените с 20-25% режийни разноски, разноски за заплати, за консумативи и наеми. Аптеките нямат право да поставят надценки на медикаментите, които се заплащат на 100% от здравната каса, напомнят фармацевтите. Същевременно посочените артикули са скъпоструващи и аптеките имат обилни разноски за обезпечаването им при изискванията на кредитиране от търговците на едро на лекарствени артикули или на банково финансиране, се показва още в мнението.

В разискванията за план за Закон за бюджета на НЗОК за 2023 година, за труда на магистър–фармацевтите не е планувано никакво нарастване, " което ги слага в неравноправно и унизително състояние ", се добавя в мнението. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР