Фалшивите новини вече не са новина, но тяхната концепция вече

...
Фалшивите новини вече не са новина, но тяхната концепция вече
Коментари Харесай

Фалшивите новини изместени от… фалшиво порно!

Фалшивите вести към този момент не са вест, само че тяхната идея към този момент има ново измерение - подправено порно. През последните седмици се следи огромен скок на сходно наличие, което е известно с името deepfake, оповестява БиБиСи.

Използва се програмен продукт, който заменя лицето на актрисата във кино лентата с това на известна персона. Резултатът е задоволително реален, с цел да подведе хората, които не са осведомени с технологията. Клиповете се популяризират свободно в интернет и са задоволителни да уронят името на дадена персона, когато са показани със заглавия от вида по какъв начин въпросната актриса в действителност си обезпечава функциите. Част от клиповете са показани и като подправени, което също повдига морална полемика до каква степен нещо сходно може да бъде признато за обикновено.

В интернет към този момент има няколко разнообразни стратегии, които разрешават сходни монтажи. Те не изискват особени знания, единствено няколко фотоси на жертвата. Те се комбинират с определения клип, като по-късно компютърът употребява система за машинно образование, с цел да "научи " лицето и да го сложи върху истинското в записа. При това се резервират даже мимиките и страстите. Процесът лишава време - към 40 часа даже за къс клип.

Очаквано, за в този момент най-чести цели са известните персони. Някои уеб сайтове за шерване на фотоси и клипове към този момент стартират да не разрешават сходно наличие и да го отстраняват. Технологията обаче ще става все по-прецизна, което ще затруднява логаритмите, които имат за цел да я разкриват.

Софтуерът основава и други опасности. Чрез него могат да бъдат правени клипове за възмездие и да бъдат слагани лицата на елементарни хора, които по-късно да бъдат унизени в мрежата. Възможно е и потреблението му за политически операции, като подправени изявленията в политици и водачи. Последното към момента е надалеч, само че точно посредством трупане на опит с редактирането и монтажа на порно клипове може да стане действителност.

Междувременно не всички гледат с чак толкоз неприятно око на тази технология. Тя се разисква интензивно в Reddit, откъдето и набира известност. Потребителите там са разграничени в мненията си, като съгласно някои технологията ще обезсмисли секс записите за възмездие. "Ако всичко може да бъде същинско, значи нищо не е същинско ", счита консуматор. Така елементарно всеки ще може да отхвърли записи с изказванието, че са подправени.

Реално обаче това е малко евентуално развиване. Както и при подправените вести, макар че постоянно е пределно ясно, че са подправени, доста хора не престават да им имат доверие.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР