Фалитите в България са намалели с 35,6% за 2016 г.

...
Фалитите в България са намалели с 35,6% за 2016 г.
Коментари Харесай

Малко реални, но много потенциални фалити на фирми

Фалитите в България са намалели с 35,6% за 2016 година и това е най-големият спад в района на Централна и Източна Европа. В безспорна стойност броят на фирмите с заявено произвеждане по неплатежоспособност понижава от 592 през 2015 година на 381 през 2016 година, което въпреки всичко остава 0,1% от настоящите компании. Данните са от годишното изследване на несъстоятелността в района на Централна и Източна Европа за 2016 година, осъществено от Кофас. Независимо от този удобен индикатор, фирмите с доста висока степен на риск в страната ни по оценки на Кофас нарастват с 23,5% - от 51 800 на 64 000, което е 16% от всички предприятия в България и се дължи на възходящ брой проблематични заплащания. Очаква се също по този начин темповете на спад на несъстоятелността на фирмите в страната да намалеят доста за тази година.

„ Резултатът е впечатляващ, само че не трябва да бъде одобряван с безспорен оптимизъм. От една страна, той се дължи на възстановяване на макроикономическите индикатори на страната, растежът на Брутният вътрешен продукт за две следващи години, намаляваща безработица, нарастване при износа, растеж на вътрешното ползване в страната и други. От друга страна, броят на фирмите с доста висока степен на риск, което е обвързвано и с тяхната задлъжнялост, нараства с цели 12 200 и това е сигнал за нараснало внимание”, споделя Милена Виденова, шеф на Кофас за България.

Значителен спад на банкрутите има и в Словакия и Румъния, надлежно -22.6% и Румъния -20.8%. Най-силен растеж в броя на банкрутите в страните от Централна и Източна Европа се регистрира в Унгария – 56.9%. Причината е по-големият брой публични затваряния на компании. На второ място е Литва с покачване в броя на банкрутите от 35.2%. Причината тук е страната развой на „ пречистване “ на пазара на компании, които действително са във банкрут.

Разглеждайки пазара по браншове, в някои се регистрират усъвършенствания, а други са изправени пред компликации, като най-сериозни са те пред бранш „ Строителство”. При множеството страни се записва забележителен спад в строителството, което докара до утежняване на ликвидните условия за компаниите в бранша. За някои страни като Естония, Унгария и Русия, несъстоятелността на строителните компании съставлява над 20% от общия брой процедури.

Основните аргументи за финансовите усложнения на фирмите са високите равнища на задлъжнялост, неприятно ръководство на ликвидността, по-малко благоприятни условия за финансиране. Пряко въздействие оказва и срокът за събиране на вземанията. Секторите, в които най-дълго време се чака, с цел да се изплатят отговорностите са преди всичко е „ Фармация” – 69 дни. Следват „ Транспорт” – 61 дни и „ Електро- и автомобилно оборудване” и „ Търговия на дребно” – 37 дни.

Фирмите биха могли да изпитат някои провокации, свързани с развиването на международната стопанска система и политическата неустановеност. Последните включват възможните отрицателни последствия от Брекзит и несигурността в Западна Европа.

ТОП 5 на най-големите банкрути в България за 2016 година
име на компанията бранш отговорности (млн. EUR) * 1 Си Ди Дивелопмънтс АД Дейности по поддръжка на бизнеса 39 079 000 2 Мастър Стийл Профайлс АД Търговия на едро с метали 36 844 000 4 Европейска земя ООД Покупка и продажба на лични недвижими парцели 22 414 000 5 Интеркомерс Груп Плюс ООД Продажба на дребно в неспециализирани магазини 19 910 000 3 Вагоно-ремонтен цех Карлово Производство на железопътни локомотиви 16 742 000
* отговорностите са за разнообразни години,поради другата
дълготрайност на процеса по неплатежоспособност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР