Фалитът на туроператора "Томас Кук" е събитие, което не попада

...
Фалитът на туроператора "Томас Кук" е събитие, което не попада
Коментари Харесай

Ангелкова направи важно уточнение за фалита на "Томас Кук"

Фалитът на туроператора "Томас Кук " е събитие, което не попада под контрола на Министерството на туризма, сподели министър Николина Ангелкова по време на парламентарния надзор.

Към днешна дата от оповестяването на банкрута на "Томас Кук " - 23 септември, всички искания към хотелиери и туроператори във връзка с престоя на туристите са покрити от съответните застрахователи във Англия, Германия и Полша, заяви министърът.

Тя съобщи, че напъните на ведомството са минимализирали опциите за отрицателни последствия за имиджа на България като туристическа дестинация. Към днешна дата за деветте месеца на тази година над 7,8 млн. са визитите на задгранични туристи в България, което е най-малък спад от 0,8 на 100 по отношение на рекордната 2018 година, добави Ангелкова.

Министър Ангелкова изрази безпокойството си по отношение на по думите й многократните опити за манипулиране на обществото посредством трайно налагане на тезата, че министерството е имало информация или би следвало да е планувало идния банкрут на "Томас Кук " и не е предизвестило представители на туристическия отрасъл. Това е безусловно погрешно подстрекателство, съобщи министърът.

Тя посочи, че през юли е било публикувано публично известие от изпълнителния шеф на туроператора, че към оня миг текат договаряния с китайски вложители и с това ще се затвърди постоянното финансово положение на компанията.

Ангелкова подсети, че главната функционалност на страната в връзките й със стопанските субекти е обезпечаването на удобни бизнес условия, а законовите пълномощия на министъра на туризма не включват интервенция междуфирмените връзки на юридическите лица.

Министърът подсети, че съгласно отрасловия закон туроператорът, открит на територията на България, годишно подписва контракт за наложителна застраховка "отговорност на туроператор ", която е в изгода само на пътуващите, като покрива вредите единствено на крайния консуматор.

Няма условия по българското и европейското законодателство за покриване на вреди във връзка с доставчиците, които са напълно частно-правни междуфирмени връзки, сподели министър Ангелкова.

Тя сподели, че както министърът на туризма, по този начин и представители на ведомството вземат участие в разнообразни формати на събития с интернационален темперамент, които са обществени и за които постоянно има информация на уеб страницата на ведомството. Ангелкова означи, че на тези срещи се водят диалози с представители на непознати администрации за ръководството на туризма, с задгранични туроператори и с интернационалните водачи в тази сфера.

Тя посочи, че всички рекламни интензивности са планувани в Годишната стратегия за национална туристическа реклама, която всяка година се разисква и приема на съвещание на Националния съвет по туризъм с присъединяване на туристическия бизнес.

По думите й, с цел да е конкурентна България по отношение на нападателната маркетингова политика на съперниците ни, страната се нуждае от стратегически партньорства с водещи туроператори на пазара.

Ангелкова заяви, че са почнали редица срещи в интернационален проект, а министерството е инициирало ограничения за превъзмогване на провокациите и следствията от оповестения банкрут "Томас Кук " като търси благоприятни условия за увеличение на туристите до България и съдействие за подготовката на идващия летен сезон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР