Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук" е

...
Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук" е
Коментари Харесай

Гардиън: Фалитът на Томас Кук е мрачно предзнаменование за това, което предстои

Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук " е мотив за яд и страдание, както и тъмно предвещание за това, което следва, написа английският в. "Гардиън ".

Скокът в цената на акциите на "Изиджет " и "Тюи " - главните съперници на "Томас Кук ", сочат, че акционерите имат вяра, че понижената конкуренция ще усили облагите им.

Съвсем не е несъмнено, че отводът да бъдат получени 250 милиона лири, които компанията изиска, а английските министри отхвърлиха, щеше да предотврати станалото. "Томас Кук " за малко да банкрутира през 2011 година и е заседнал в големи задължения поради решения, вземани от управлението му, датиращи още от времето на сливането му с "Майтравъл " през 2007 година Горещата вълна през 2018 година, която докара до понижаване на резервациите, дружно със слабата английска лира и безпокойствата към Брекзит, я тласнаха в пропастта.

Имаше възможност даже избавителен финансов пакет да не е задоволителен, написа "Гардиън ". Като се вземе поради цената на интервенцията по връщането на туристите вкъщи и изплащането на задълженията на компанията, които се допуска, че надвишават 100 милиона лири, рискът от наливане на държавни пари в компания, която така и така да банкрутира, щеше да наложи данъкоплатците да заплащат две сметки вместо една.

Политическите причини за ролята на страната не би трябвало да засенчват обстоятелството, че това е банкрут в частния бранш, напомня "Гардиън ".

Но целият злополучен епизод може да бъде и увещание за заплахите отсега нататък. Слабостта на лирата дружно с несигурността към Брекзит, наред трайните метеорологични промени и други фактори, неоподлежащи на държавен надзор, излагат фирмите на риск. И защото политическата неустойчивост наподобява ще продължи, английското държавно управление би трябвало да излезе с ясни критерии, по които да бъдат оценени бъдещи претенции за държавна помощ против банкрут, заключава изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР